Visszatérhet a balatoni hal az éttermekbe?

Borászportál - MTI
2016. szeptember 20., 20:50


A Balatoni Szövetség fontosnak tartja, hogy a régió vendéglátóegységei, büféi, halsütödéi balatoni halhoz juthassanak. Ennek érdekében pedig megoldási javaslatokat is kidolgoztak.
Visszatérhet a balatoni hal az éttermekbe?
Fotó: Ilovebalaton.blog.hu
Miközben egyebek mellett a bor is felfelé húzza a balatoni turizmust, két óriási problémától nem tud szabadulni a régió gasztronómiája. Az egyik a munkaerőhiány, a másik pedig az, nem lehet balatoni halhoz jutni az éttermekben. A Balatonon megszűnt a halászat, a vendéglátósok pedig jelenleg csak halastavakból vagy külföldről tudják beszerezni az alapanyagot.
 
Korábban már írtunk róla, hogy a Balaton környéki gasztronómia egyre jobban felzárkózik a borászati sikerekhez, ugyanakkor az elvándorló szakképzett munkaerő nagyon hiányzik a térség vendéglátásából (is).
 
Kertész Rezső, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének társelnöke egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy állami szerepvállalásra is szükség van a munkaerőhiány problémájának megoldásához. 

Az állandósult munkaerőhiány miatt ugyanis kiszolgáltatottakká váltak a vállalkozások. Az alkalmazottak szakképzettségével, gyakorlatiasságával és teherbírásával is folyamatosan gondok vannak. Jellemzően a hatvan-hetven évesek és a tapasztalatlan fiatalok dolgoznak, a középkorú generáció tagjai mind Nyugatra vándoroltak – mondta el Szili József, zamárdi étteremtulajdonos a KISOSZ fórumán. Ez azért is probléma a vállalkozók szerint, mert eltűnt az a réteg, amelyiknek tovább lehet adni a vállalkozásokat.  A szakemberhiányt a választék kurtításával orvosolták néhány helyen, illetve a hiányzó személyzet miatt később vagy egyáltalán nem nyitnak ki.
 
A munkaerőhiányon talán a jövő évtől ígért áfa-csökkentés javít majd, a balatoni hal problémájára pedig a Balatoni Szövetség dolgozott ki két javaslatot.
 
Visszatérhet a balatoni hal az éttermekbe?
Balatoni halászlé (Fotó: Innovativdelzala.hu)
 
Az egyik szerint úgynevezett úsztatott halakat lehetne értékesíteni, aminek a lényege, hogy a környező halastavakból származó halakat a Balaton elkülönített részén tartanák egy meghatározott ideig, amíg a halak íze hasonlóvá válik a Balatonban élőkéhez. A másik lehetőség egy halfelvásárlói hálózat létrehozása lenne a térségben, ahol az engedéllyel rendelkező horgászok leadhatnák, illetve értékesíthetnék a Balatonból kifogott halakat.
 
A Balatoni Szövetség elnöksége támogatni szeretné azt a "gasztronómiai forradalmat", amely a Balatonnál is zajlik, és amelynek sajátossága, hogy a vendéglátóipar helyi alapanyagot használ fel termékeihez. A halételek esetében ez a balatoni hal - mutatnak rá és törvénymódosítást, illetve a jogszabály kiegészítését tartják szükségesnek.
Winelovers borok az olvasás mellé