Óriási a baj a szőlőkben - Mi lesz így a bio borászatokkal?Már több mint egy évtizede jelen van hazánkban a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége. Bár eddig a hatósági intézkedések és a termelők tudatos fellépése révén sikerült mérsékelni a terjedését, a klímaváltozás hatására az amerikai szőlőkabóca – a kórokozó fő terjesztője – egyre nagyobb teret nyer Magyarországon. Több borvidékről érkeznek aggasztó hírek, nemrég például a Somlói borvidék növényvédelmi zárlat alá került. Cikkünkben bemutatjuk a betegséget, a védekezés lehetőségeit, valamint két ökológiai gazdálkodást folytató borászat képviselőit is megkérdeztük tapasztalataikról és módszereikről: ők hogyan próbálják megfékezni ezt az Európa-szerte rettegett szőlőbetegséget.
Közös szenvedély, amely a bor köré épül - Élménybeszámoló a Winelovers River Night-rólEgy kellemes nyári este, elegáns borospoharak, hazai és nemzetközi borászatok krémje, és mindez a Duna víztükrén ringatózva. Kell ennél több egy borkedvelőnek? A válasz valószínűleg nem – és ezt a július 24-én megrendezett Winelovers River Night résztvevői pontosan tudják.
1000 feletti nevezés a Winelovers Wine Awards 2025 borversenyen!A negyedik éve megrendezett Winelovers Wine Awards nemzetközi borverseny lebonyolítására június 29. és július 1. között került sor a margitszigeti Ensana Thermal Hotelben. A szervezők több mint ezer, egészen pontosan 1063 nevezésről adtak hírt; a tételek 13 országból érkeztek a tapasztalt zsűri elé. Idén a magyarországi Auchan is aktív szerepet vállalt a verseny promotálásában: az üzletláncnak köszönhetően közel 200 tétellel a retail lett az egyik legnépszerűbb nevezési kategória.
Ízelítő Olaszországból: Franciacorta és piemonti borok a Winelovers X-enA Winelovers X a Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényeként, június 30-án került megrendezésre a margitszigeti Ensana Thermal Hotelben, amely idén nem a nagyközönséget, hanem a hazai és nemzetközi szakmát, kereskedőket, vendéglátósokat hivatott összehozni a borászatokkal. Különlegesség volt az is, hogy a magyar borászatok mellett mintegy tucat olasz borászat is képviseltette magát a rendezvényen. Négyet közülük közelebbről is megismertem.
"Meg kell ismerni a saját borainkat, kóstolni, és reálisan látni a piaci lehetőségeket"A június 29. és július 1. között megrendezett Winelovers Wine Awards kísérőrendezvényein, a Meet the Buyer-en és a Winelovers X-en is részt vettek azok a nemzetközi kereskedők, forgalmazók, akik kifejezetten a közép- és kelet-európai borok iránt érdeklődtek. A borászok számára ez remek lehetőséget jelentett arra, hogy bemutassák boraikat, értékes szakmai visszajelzéseket kapjanak, és akár közvetlen üzleti kapcsolatokat is kialakítsanak. Két hazai borászatot és egy holland buyer-t kérdeztünk arról, ők hogyan értékelték ezeket a találkozókat.
Hogyan segítenek a metaforák a borok világának megértésében?Kókai Nagy Tímea Dr. Allison Creed A metafora erejének feltárása a globális borkommunikációban című előadásán járt a Corvinus Egyetemen.
Kilépés a komfortzónából: organikus és bio borok hétvégéje KismartonbanNagy tisztelője vagyok Franz Weninger munkásságának és ennél fogva követem őt a közösségi médiában. Innen lettem figyelmes a Wild Swines, Fine Wines névre keresztelt rendezvényre, és kis utána járással kiderült, hogy ez a Karakterre elnevezésű rendezvénysorozat aktuális eseményének az egyik előfutára.
Badacsony: a magyar borvidék ékességeÁprilis 5-én a budapesti Badacsony New Yorkban rendezvényen, a „Badacsony – a magyar borvidék ékessége” című mesterkurzuson vettem részt. A Badacsonyi borvidék bemutatkozására idén is a patinás New York Palota Róma termében került sor, ahol közel 40 kiállító várta a Badacsonyt és a badacsonyi borokat kedvelő látogatókat. A mesterkurzus számomra különleges élményt nyújtott: nemcsak tíz badacsonyi tételt kóstolhattunk végig, hanem bepillantást kaptunk a borvidék jelenlegi helyzetébe, kihívásaiba, múltjába és jövőjébe is.
Tavaszi kortyok nyomában a Winelovers GrandonA tavasz minden bornak jól áll: már szívesen kortyolgatjuk a jól behűtött és frissítő buborékosakat, de nem zárkózunk el a sokszor inkább hideg téli estékre tartogatott, nagytestű vörösektől sem. Éppen ezért ilyenkor érdemes talán olyan eseményre menni, ahol a borfajták és stílusok széles palettájával találkozhatunk – például a Winelovers Grandra, amely idén több, mint 150 kiállítóval, és 700 fölötti tételszámmal kedveskedett nekünk.