1000 hektoliter hamisított bort foglalt le a Nébih

Borászportál
2016. május 05., 15:22


Három napos razziát tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az észak balatoni borászatoknál. A „Balatoni Vihar” elnevezésű akció előzményeként 1 000 hektoliter hamisított terméket foglalt le a szervezet. Az ellenőrzéssorozatot e jelentős hamisítási eset miatt, valamint a balatoni bor jó hírének megőrzése érdekében indította a hatóság.
1000 hektoliter hamisított bort foglalt le a Nébih
Forrás: Cnbc.com
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával három nap alatt 89 észak Balaton-parti borászatot és 300 000 hektoliter bort ellenőriztek az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. Az ellenőrzéssorozaton négy borászat működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. A kisebb, például jelölési, higiéniai hibák miatt pedig figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat az ellenőrök. Az akció előzményeként a NÉBIH 1 000 hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál, a Világos Kereskedelmi Bt.-nél. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta, továbbá az üzem működését is felfüggesztették a szakemberek. 
 
Az akció célja az volt, hogy a szakemberek még szezon előtt meggyőződhessenek arról, megfelelő-e a borok minősége, valamint eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági előírásoknak - áll a hatóság közleményében.
Az akció során mintegy 300 000 hektoliter terméket vizsgáltak meg a szakemberek. Nyomon követési hibát az ellenőrzött termékek 2%-ánál, 6.740 hektoliternél találtak, a laboratóriumi vizsgálatok során pedig egyetlen tételnél sem állapítottak meg minőségi problémát. 
 
A Balaton-felvidéki borok tehát mind élelmiszerbiztonsági, mind minőségi szempontból megfelelőek.
 
A borászatok készletellenőrzésekor feltárt nyomon-követési jogsértések miatt 4 borászati üzem működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. Az üzemek csak a hibák kijavítása, majd ismételt hatósági szemle után folytathatják a tevékenységüket. A többi borászatnál csak kisebb, például jelölési, higiéniai hibákat találtak az ellenőrök, amelyek miatt figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat. Ezek javítását szintén igazolni kell a hatóság felé.
 
A NÉBIH Navigátor mobiltelefonos applikáció segítségével már a vásárlók maguk is bármikor borászati felügyelőkké válhatnak. Az alkalmazásban ugyanis a bor címkéjén található azonosítók valamelyikének megadásával ellenőrizhetik, hogy a termék rendelkezik-e a szükséges engedéllyel, de további hasznos, vásárlást segítő információkat is olvashatnak az érdeklődők.