1956-os aszúkat palackoznak újra

Borászportál - MTI
2016. október 13., 19:53


Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet Tolcsván, '56-os évjáratú aszúkból.
1956-os aszúkat palackoznak újra
Bai Edit borász és Buránszki György, a NÉBIH borászati és alkoholos italok igazgatóságának analitikusa (MTI Fotó: Vajda János)
1956-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. Az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és '72-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek - mondta Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.
 
Az átpalackozás egyébként egy tesztprogram része: 300 ezer palack van Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet  más nagyobb tételek átpalackozása is. 
A Nemzeti Borvagyon - amely 1865-től kezdődően tartalmaz borokat - a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, Tolcsván tárolják. Ilyen mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat - mondta el Kiss Eliza.
 
1956-os aszúkat palackoznak újra
MTI Fotó: Vajda János
 
A borok nagyon szigorú eljárásban kapnak új palackot, és az emlékévhez illő arculatot. Az 1956-os aszúkat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják a bor eredetét.
 
A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés lassan már öt hónapja tart, "mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló" - magyarázta Kiss Eliza.     
 
1956-os aszúkat palackoznak újra
Fotó: Nemzeti Borkiválóság Program Facebook
 
Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke közölte: az a feladatuk, hogy megállapítsák, tiszta, vagy hibás tételek az újrapalackozásra szánt borok. "Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük". Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst" - részletezte.
 
Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az '56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a tételek pontos eredetét is.
Winelovers borok az olvasás mellé