A Bedő-borvíz Székelyföld legjobb ásványvize

MTI
2013. július 03., 12:11


Borvízverseny - A mikóújfalusi Bedő-borvíz nyerte a székelyföldi ásványvizek versenyét a szombaton hetedik alkalommal megrendezett Aquarius borvízünnepen. Az ünnepnek idén a csernátoni Ika vár lábánál, a tavaly kalákában felújított "Malom feredőnél" szervezték meg a borvízünnepet.
A Bedő-borvíz Székelyföld legjobb ásványvize
 
A rendezvényen a megannyi szórakoztató program mellett ki-ki kénye kedve szerint fogyaszthatott a kiállított huszonhárom székelyföldi borvízből - tájékoztatott vasárnap a Kovászna Megyei Tanács sajtóirodája.
Az Aquarius keretében idén is megrendezték a borvizes palacsinták versenyét. A benevezett kilenc csapat közül idén a házigazdák "borlekváros" palacsintáját találta a legjobbnak a zsűri.
Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke a megnyitón elmondta, Románia ötszáz borvizes településének egyharmada Székelyföldön található, és az országban palackozott ásványvizeknek több mint a 40 százaléka innen származik. "Székelyföld borvíznagyhatalom" - állapította meg az önkormányzati vezető, aki szerint csak Háromszéken (Kovászna megye történelmi megnevezése) több mint 600 ásványvizet jegyeznek.
A borvíz a szénsavat tartalmazó, többnyire savanykás forrásvíz erdélyi neve, mely rendszerint nátrium-karbonátot tartalmaz.Nevét onnan kapta, hogy savanykás íze a borra emlékeztet.
A rendezvényen mutatták be Kisgyörgy Zoltán író Háromszéki borvizeskönyv című kiadványát, amely a régi és felújított gyógyfürdőket, kezelőközpontokat, ásványvíz-palackozókat, gyógyító gázfeltöréseket veszi számba. A kiadvány a vizek vegyi összetételét is tartalmazza, valamint azt, hogy mely betegségek gyógyítására alkalmasak. A szerző a borvizekkel kapcsolatos anekdotákat is összegyűjtötte a kiadványba.
Az Aquarius borvízünnepet 2007 óta rendezi meg a Kovászna megyei önkormányzat, és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület. A rendezvénynek minden évben más székelyföldi ásványvizes település ad otthont.
 
Winelovers borok az olvasás mellé