A Borjour Magnumon debütál a Zsirai Pincészet Furfangos bora

Borászportál
2014. február 13., 13:05


Borbemutató - A Zsirai Pincészet az év egyik legnagyobb boros rendezvényén mutatja be új borát, amelynek nevét és címketervét a tavaly év végi kreatív pályázatuk egyik résztvevője, a Lámpás ’92 Alapítvány és Kesserű Andrea iparművész által készített pályaművek ihlették. 
A Borjour Magnumon debütál a Zsirai Pincészet Furfangos bora
 
A Borjour Magnumon debütál a Zsirai Pincészet Furfangos bora


Az együttműködésnek köszönhetően a Furfangos névre keresztelt bort vásárlók kedvezményesen juthatnak az alapítvány fogyatékkal élő fiataljai által készített különleges női kiegészítőkhöz.

A pincészet Furfangos bora 2012-es, korai szüretelésű furmintból készült száraz fehérbor, amelyet hordóban erjesztettek és érleltek. „Jó savgerincű, aromás, körtés, közepesen intenzíven alkoholos, könnyen iható, fiatalos, lendületes, kedves furmint, melynek gyümölcsössége mellett tartása is van, szépen és egészen hosszan mutogatja jó arányait.” – így jellemezte a bort a VinCE Magazin, amelynek februári számában a szerkesztőség a pincészet mádi központjába látogatott, ahol többek között a Furfangos furmint is a bemutatott borok között volt.
 
És hogy honnan ered a Furfangos név? A Zsirai pincészet tavaly év végén indította „Keltsd életre a parafadugót!” című pályázatát, amelyre borosdugóból készült alkotásokat kellett beküldeniük a pályázóknak. A többfordulós verseny legjobbjai között voltak a Lámpás ’92 Alapítvány „Sommelier ékszerei és táskája” címet viselő művek is. Az ötletes kiegészítők különlegessége abból fakad, hogy a tárgyakon az alapítvány fogyatékkal élő fiatalja, Agócs Roland által kézzel írt, ismert Petőfi vers, a Furfangos borivó olvasható.

„A pályázat során jobban megismertük az alapítványt és tevékenységüket, és úgy gondoltuk, hogy ha mód lesz rá, akkor egy közös projekt során szívesen működnénk velük együtt. Ennek apropóján jött az ötlet a 2012-es tokaji furmint kapcsán. Mivel a pályamunkák még nagyon intenzíven éltek bennünk, így a Furfangos név és címketerv ötlete viszonylag gyorsan megszületett. A Furfangos furmint pedig még alliterál is.”- mosolyogva idézik fel a névválasztást a pincészet tulajdonosai, Zsirai Petra és Kata.

A Borjour Magnumon debütál a Zsirai Pincészet Furfangos bora
 
Így kapta a 2012-es tétel a Furfangos nevet, és így díszíti az új borospalack címkéjét híres Petőfi vers. A pincészet nagy örömmel vette, hogy az alapítvány partner volt az együttműködésben, amely elsősorban értelmi fogyatékos fiatal felnőttek számára nyújt személyre szabott, egyedi lakhatási és foglalkoztatási lehetőségeket. Ez utóbbira ad esélyt a gödi Lámpás Műhely, ahol különböző népművészeti kismesterségekkel foglalkoznak (gyékényszövés, gyapjú- és szőnyegszövés, és gyöngyékszer készítés). Az autentikus technikával, természetes anyagok felhasználásával készült kimagasló minőségű termékek pedig forgalomban is kaphatók.

A Furfangos bort legkorábban a Borjour Magnumon kóstolhatják meg a borkedvelők, ahol az említett ékszerekből is néhány megcsodálható. Akik pedig a pincészet webshopján keresztül rendelik meg, február 18-tól kedvezményesen juthatnak hozzá a Furfangost megihletett kiegészítőkhöz is.

www.zsiraipinceszet.hu
www.facebook.com/zsiraipinceszet
Winelovers borok az olvasás mellé