A Gál Szőlőbirtok és Pincészet bora 2014 legjobb magyar rozéja

Borászportál
2014. december 10., 11:35


December 6-án, hagyományosan Miklós napján, a Kunszentmiklósi Városházán került megrendezésre immár 16. alkalommal az országos rozé borverseny.
 
A verseny célja a rozé és siller borok, pezsgők minőségének megmérettetése, azok propagálása, a fogyasztókkal minél szélesebb körben történő megismertetése, illetve piacra jutásuk elősegítése.
A verseny érdekessége, hogy az időpontnak és a helyszínnek megfelelően a borokat kizárólag Miklós nevű borászok bírálják el, Dr. Kállay Miklós a Budapesti Corvinus Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatójának elnökletével.
 
Idén 240 borminta került beküldésre a hazai, délvidéki és felvidéki borászok által. Ebben az évben igazi szakmai kihívást jelentett szép rozé bort készíteni. Azonban az eredmények azt tanúsítják, hogy a borászok maradéktalanul eleget tettek a feladatnak. A borok színe és illata csodálatos, ízekben azonban az évjáratra jellemző viszonylag markáns savak karakteres jelleget adnak.
Összesen 44 aranyérem, 105 ezüstérem és 57 bronzérem született.
A 2014-es évjárat legjobb rozé borát a bizottságoknál a legmagasabb pontszámot kapott borok közül a csúcsbizottság választotta ki. Ennek alapján az évjárat legjobb magyar rozé bora a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet Zweigelt rozéja lett. Így Gálné Dignisz Éva, aki egyébként a 2013. Év Bortermelője díj nyertese, vehette át a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés által felajánlott nagydíjat.
A legjobb gyöngyöző rozé bornak járó különdíjat a Boranal Kft. Kékfrankos rozéja kapta.