A Borászportál.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. Az adatvédelmi információkról itt olvashat.
Elfogadás


|
A két különböző betűzésnek – whisky és whiskey – sokszor nagy jelentőséget tulajdonítanak. Használatukra két különböző elmélet alakult ki. Az egyik szerint a különbség mindössze a helyi betűzési szokások eltérését jelenti, tehát az adott szerző kulturális hátterén vagy egyéni döntésén múlik (ahogyan több alakja van olyan angol szavaknak is, mint a color és colour, tire és tyre, vagy recognize és recognise).
A másik elmélet szerint a betűzésnek az adott whisky eredetét vagy típusát kell tükröznie. Egyetértenek azonban abban, hogy ha a címkére nyomtatott nevet idézzük, abban a betűzést nem szabad megváltoztatni. Egyesek „whisk(e)y” vagy „whisky/whiskey” formában írják, ezzel jelezve a változatokat.
A whisky (többes számban: whiskies) elnevezést általában Kanadában, Japánban, Skóciában és Walesben használják, míg a whiskey (többes szám: whiskeys) gyakoribb írországban és az Egyesült Államokban. Ezek használata azonban nem egészen következetes – egyes ismert ismert amerikai márkák, például a George Dickel, Maker's Mark és Old Forester (melyek különböző cégek termékei) is a „whisky” betűzést használják, és ezt a formát használja az égetett szeszek meghatározásáról szóló szövetségi törvény is (például bourbon whisky). Az ír whiskyk esetében az Irish Whiskey, a Uisce Beatha Eireannach és az Irish Whisky formák egyaránt hivatalosak.
A „Scotch” a skót whisky nemzetközileg elismert neve. Skóciában ritkán használják, ott egyszerűen whiskynek nevezik.
|
Így írj borkóstolási jegyzetet!
A japán, a thai, és a görög konyha fogásai mellé is jó választás a bor
Töltsd meg a novembert egy kis melegséggel! Ismét jön az év legvörösebb kóstolója!
Válasszunk bort könnyedén!
Tippek a tökéletes felszolgálási hőmérséklethez - Ezen a hőfokon hozza legjobb formáját a kedvenc borod!
Tíz szőlőfajta, ezer borélmény – Ismerd meg a borvilág sztárjait!
Több mint bor és szóda: életfilozófia - Fröccskisokos kezdőknek és haladóknak
Piroschka, a buborékos vörösbor (X)
HOLDVÖLGY Birtok, Mád
Borkóstoló
HOLDVÖLGY Birtok, Mád
Borkóstoló