A Jack Daniels receptje a gyógyfűfőzetek könyvében lapult

Borászportál - MTI
2012. június 21., 13:52


Származástani hoppá - Egy, a családja történetét kutató férfi véletlenül fedezte fel a legendás Jack Daniels amerikai whiskey receptjét egy 1853-ből származó, gyógyfűfőzetek receptjeit leíró walesi könyvben. Az 54 éves üzletember, Mark Evans genealógiai kutatásai során bukkant a könyvecskére, amelyet Daniel's vezetéknevű ükanyja írt, aki afféle "füvesasszony" volt a dél-walesi Llanelliben.
A Jack Daniels receptje a gyógyfűfőzetek könyvében lapult
 
Az ő veje elhagyta a kisvárost, hogy a Tennessee állambéli Lynchburgba költözzön, ahol három évvel később a Jack Daniels lepárló megépült. Maga a főzde is elismeri, hogy alapítói Walesből származnak – írja az MTI. Evans szerint ősének jegyzetei "klappolnak" a világ legnagyobb számban eladott whiskeyének összetevőivel. "Egészen biztos vagyok benne, hogy üknagyim könyvében az eredeti receptet találtam meg. És mivel ükanyám 1853-ban írta a könyvet, a Jack Danielst pedig 1866-ban alapították, megelőzi a whiskeyt" - jelentette ki.
 
Evans nagyanyja, a most 97 éves Lillian Daniels Probert, aki jelenleg is Llanelliben él, emlékszik saját nagyanyjára, amint orvosságok és kenőcsök készítésekor használta a könyvet. Még egy kapcsolat van, nagyanyám nagyapjának a testvére - az én üknagybácsikám - kivándorolt Amerikába, és leszámítva néhány levelet, senki sem hallott róla később. Ez abban az időben történt, amikor a Jack Danielst megalapították, és még fontosabb, hogy annak idején őt mindenki John +Jack fiú+ Daniel'snek hívta" - mondta el Evans.
A Jack Daniels receptje a gyógyfűfőzetek könyvében lapult
A büszke felfedező, Mark Evans és a Jack Daniels rceptjét tartalmazó 1853-as gyógyfűfőzet-könyv
„Whisky” és „whiskey”
A két különböző betűzésnek – whisky és whiskey – sokszor nagy jelentőséget tulajdonítanak. Használatukra két különböző elmélet alakult ki. Az egyik szerint a különbség mindössze a helyi betűzési szokások eltérését jelenti, tehát az adott szerző kulturális hátterén vagy egyéni döntésén múlik (ahogyan több alakja van olyan angol szavaknak is, mint a color és colour, tire és tyre, vagy recognize és recognise).
A másik elmélet szerint a betűzésnek az adott whisky eredetét vagy típusát kell tükröznie. Egyetértenek azonban abban, hogy ha a címkére nyomtatott nevet idézzük, abban a betűzést nem szabad megváltoztatni. Egyesek „whisk(e)y” vagy „whisky/whiskey” formában írják, ezzel jelezve a változatokat.
A whisky (többes számban: whiskies) elnevezést általában Kanadában, Japánban, Skóciában és Walesben használják, míg a whiskey (többes szám: whiskeys) gyakoribb írországban és az Egyesült Államokban. Ezek használata azonban nem egészen következetes – egyes ismert ismert amerikai márkák, például a George Dickel, Maker's Mark és Old Forester (melyek különböző cégek termékei) is a „whisky” betűzést használják, és ezt a formát használja az égetett szeszek meghatározásáról szóló szövetségi törvény is (például bourbon whisky). Az ír whiskyk esetében az Irish Whiskey, a Uisce Beatha Eireannach és az Irish Whisky formák egyaránt hivatalosak.
A „Scotch” a skót whisky nemzetközileg elismert neve. Skóciában ritkán használják, ott egyszerűen whiskynek nevezik.
Winelovers borok az olvasás mellé