A jó szexhez pezsgő kell!

Borászportál
2012. május 25., 16:04


Vágyfokozás - Evidenciaként kezeljük, hogy az alkohol serkentőleg hat a szexuális vágyra. Máthé Róbert szexológus szerint az alkoholos italok közül a pezsgő az egyik legjobb afrodiziákum.
A jó szexhez pezsgő kell!
 
A szükségletek hierarchiája
Abraham Maslow-nak, a szükséglethierarchia megalkotójának kutatásai is bebizonyították, hogy az ötfokozatú emberi szükséglethierarchia, vagy szemléletesen szükségletpiramis az alapvető biológiai szükségletektől az összetettebb pszichológiai motivációkig építkezik. A magasabb szintű szükségletek csak akkor válnak fontossá, ha az alatta lévők bizonyos mértékig már kielégítésre kerültek.
Maslow szerint az emberek többségénél tipikusan a fiziológiai szükségletek 85%-ban, a biztonság igénye 70%-ban, a szeretet igénye 50%-ban, az önérzet igénye 40%-ban, az önmegvalósítással kapcsolatos igény pedig 10%-ban kerül átlagosan kielégítésre.
A szex alapvető szükséglet
A táplálkozás és a fajfenntartás az élet nélkülözhetetlen biológiai szükségletei közé tartozik. Azonban nem csak azért eszünk és bújunk szerelmesen kedvesünkhöz, hogy éljünk, hanem azért is, mert ez a két tevékenység a legnagyobb örömforrásaink közé tartozik. Épp ezért az emberek folyamatosan kutatják azokat a módszereket, szereket, összefoglaló nevükön afrodiziákumokat, amelyekkel ezek az élmények még magasabb szintekre emelhetőek.
Szinte minden kultúrában, népi orvoslásban, babonákban, irodalomban évezredek óta szerepelnek vágykeltő és vágyfokozó ételek, szerek, anyagok. Ezek többsége jelképes vagy placebo-hatású, azaz azért hatékony, mert hiszünk benne. Azonban némely alapanyag esetében a kutatók megtalálták a szerelmi vágy kémiai okait! Az afrodiziákumok lehetnek fizikai vagy pszichés vágykeltők és élvezet fokozók.
 
 

A pezsgő, mint afrodiziákum
A buborékok meggyorsítják az alkohol felszívódását. A pezsgő oldja a feszültséget, fokozza a nemi vágyat. Egy romantikus estéről nem hiányozhat a pezsgő, amely ellazít és bátorrá tesz, legyőzi az akadályokat és megmozgatja az ember fantáziáját. Képzeljünk csak el egy pohár pezsgőt egy romantikus vacsorán, vagy mondjuk hálószobában, hotelszobában, kádban, medencében, tengerparton... ugye, minden világos.
"A pezsgő szabadjára engedi a fantáziát, növeli a szexuális étvágyat. Pozitív tulajdonságai csak abban az esetben valósak, ha optimális mennyiségben fogyasszák. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túllépni a szervezet által még elviselhető mennyiséget. Határozottan hangsúlyozni kell, hogy csak kis alkoholmennyiség hat pozitívan a nemi életre. Ez mindenkinél változó. Az emberek többsége esetében ez két vagy három pohár bort jelent, nőknél egy pohárral kevesebbet" - mondta dr. Máthé Róbert szexológus.
Tudta?
Afrodiziákumok alatt leginkább fizikai vágykeltő anyagokat, szereket értünk. A szerelmi lázat pszichés alapon is fel lehet kelteni:
Ezek lehetnek a következők:
Fizikai afrodiziákumok
- Ételek – népi hiedelmek, babonák szerint rengeteg ételnek van afrodizális hatása. Némelyről bebizonyosodott, hogy olyan kémiai vegyületekben dúsak, amelyek a nemi szervek optimális működéshez vagy a hormontermeléshez szükségesek. Többségük azonban csak szimbolikus (pl tojás, gránátalma) vagy placebo-hatással rendelkezik. 
A jó szexhez pezsgő kell!
Ha egyszer a gátlások feloldódnak...
- Italok – bódító hatású és tudatmódosító italok oldják a feszültséget és gátlásokat, nyugtatják az idegrendszert. Különösen a pezsgő és a forralt bor vágykeltő (de csak mértékkel) – a pezsgőmelegséggel tölti el a testet, míg a forralt borban található fűszerek kombinációja a vágyserkentő. Gyümölcslevek, teák (pl borsmentatea) és egyéb fűszeres italok már a régi civilizációkban fontos szerepet töltöttek be a szeretkezés előtti szertartásokban.
- Fűszerek – nagyon sok fűszernövénynek tulajdonítanak vágykeltő és teljesítmény fokozó hatást. Ilyen például a hétköznapi petrezselyem, bazsalikom, zsálya, rozmaring, borsmenta, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, szerecsendió, mustár; vagy az egzotikus gyömbér, ginzeng, ginkgo, ánizs, vanília, chili.
- Illóolajok – nem csupán a fent említett fűszerekből kivont olajok, de virágok (pl rózsa, jázmin), és zöldségek olajai is lehetnek vágykeltők. Nőkre különösen a vanília illata hat erotikusan, férfiakra a bazsalikom.
- Hormonok – a libidóért a tesztoszteron hormon felelős. Minél magasabb a termelése a szervezetben, annál nagyobb a sexuális vágy. Ez magyarázza a tengeri herkentyűk vágykeltő hatását, ugyanis magas cinktartalmuk serkentik a tesztoszteron-termelést (különösen az osztriga és a fésűkagyló). A vörös hús fogyasztása viszont 30%-al csökkenti a tesztoszteron szintet!
- Állatok részei – a kínai orvoslás a tigrispénisz, orrszarvúak tülkeiből és egyéb fallikus szimbólumot jelképező testrészekből készült porokat és kivonatokat alkalmaz gyógyírként. Indiában a csikóhal népszerű, Afrikában még mindig beszerezhető az életveszélyes kőrisbogár.
Pszichés afrodiziákumok
- Színek – a szerelem színe már régóta a vörös, amely nem csoda, hiszen az állatvilágban is a vörös szín hozza sexuális lázba az emlősöket. A vörös a férfiakra is hasonló hatással van, míg a nőkre a zöld (a termékenység színe), és a narancssárga (a boldogság színe) hat romantikusan.
- Illatok – nem csupán virágok (rózsa, jázmin, ilang-ilang), fűszerek (vanília, bazsalikom), ételek (sütőtök és levendula lepény, pattogatott kukorica, eper), továbbá az ezekre alapozott illóolajok és füstölők, parfümök, krémek, gyertyák illata lehet csábító, bódító és vágyserkentő – a leghatásosabb a feromon, az „izgalom hordozó” kémiai vegyület, amit a szerveztünk termel, és tudat alatt érzünk az ellenkező nemen. Minél magasabb a foramon termelésünk, annál vonzóbbak vagyunk. Éppen ezért ajánlatos az illatosított krémeket, tisztálkodó szereket kerülnünk – mert a „természetes” illatunk sokkal izgatóbb hatással van a párunkra, mint bármiféle illatszer.
- Formák – sok étel alakja miatt vált afrodiziákummá. Ilyen például a banán, spárga, avokádó, füge, uborka, mandula. Romantikus alkalmakra vágykeltő hatású lehet akár egy hosszú gyertya – vagy bármi, kagyló, szív, száj, rózsaszirom alakzatokkal formálva, dekorálva.
- Emlékek – romantikus, szerelmi élményeinket az agyunk elraktározza, és később a tudatallatink az ezekhez fűződő részletek (illat, környezet, étel, zene stb) megismétlődése során nemi vágyakozást idéz elő.
Winelovers borok az olvasás mellé