A jövő már elkezdődött a kávégépeknél

Borászportál
2018. április 01., 09:00


Kerámiaőrlő, kedvenc kávé egy gombnyomásra, tejhabvastagság-beállítás, öntisztítás. Csak néhány a manapság a csúcsot jelentő kávégépek funkcióiból.
A jövő már elkezdődött a kávégépeknél
Személyre szabott kávék
 
Az otthoni kávéfőzök (is) a stabilan haladnak az okos géppé válás útján. Egyelőre még csak 1-2 felsőkategóriás készüléken van érintőképernyő, de biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan egyre több követőjük lesz. Ráadásul a nagy színes kijelzők nem csak jól mutatnak, hanem funkcióval is bírnak. Reggel csak sietve van időnk meginni a napi kávénkat? Szívünk választottját azzal akarjuk elkápráztatni, hogy egyszeri elmondás után bármikor el tudjuk neki készíteni a kedvenc kávéját?
 

 
Erre valók az érintőképernyő segítségével egyszerűen előre programozható profilok. Csak egyszer kell összeállítani, milyen kávét szeretnénk, a többit már a gép dolga. A beállítási lehetőségek száma ráadásul ma már szinte végtelen. Az persze régóta természetes és elvárt, hogy a kávé típusát, erősségét, mennyiségét tudjuk szabályozni. Léteznek azonban ma már olyan otthoni kávéfőzők, amelyeknél a hőmérséklelet, az aromintanzitást és a tejhab vastagságát is mi választhatjuk ki, sőt még azt is, hogy a kávé vagy a tej csurogjon ki előbb a csészénkbe.
 
A jövő már elkezdődött a kávégépeknél

 
Kerámia, a kávéőrlés új kategóriája
 
Anyagfelhasználás tekintetében a kávéfőzőknél a high tecet egy ideje a kerámia őrlőbetétek jelentik. A hagyományos fém alkatrészekkel szemben ezek időtállóbbak (mintegy 20 ezer csészéig garantált a minőség), csendesebbek és nem melegszenek fel annyira, vagyis több kávé egymás után történő lefőzésekor sem lesz a kávénak égett utóíze.
 
Milyen módokon történhet a kávéőrlés és melyik a legjobb a kávénak?
A kávé darálásának, őrlésének 3 bejáratott módja van. A legkevésbé akkurátus az (egyébként elsősorban mogyoró, jégkása, dió darabolására kitalált) aprítóval történő őrlés, amiben két kés egy közös tengelyen forog körbe, így darabolva a vágótérbe bekerülő kávészemeket. A szemcsék mérete és alakja véletlenszerű, attól függ, hogyan és hol találkoznak a pengékkel. Ilyeneket kávégépekbe nem is szerelnek, mivel nem megoldott az őrlemény továbbítása a vízhez: kézzel ugyanazon a nyíláson keresztül kell kiönteni az őrölt kávét, mint ahol beletettük a babot. Olasz eszpresszó kávét amúgy se lehet például az így aprított kávéból készíteni, mert nem lehet olyan finomságot elérni, amit ez a fajta megkíván.
Ennél sokkal jobb a laposkéses vagy kúpkéses megoldás. Előbbinél két fogazott gyűrű forog el egymáshoz képest, ezek őrlik a centrifugális erő hatására közéjük kerülő babszemeket. A kúpkés is hasonló elven működik, csak a kések formája más: egy kúp alakú recézett kés forog egy tölcsér alakúban. Mindkét megoldásnál állítható a kések távolsága, vagyis az őrlés finomsága.
A legújabb kávégépekben szintén laposkéses és kúpkéses őrlőkkel találkozni, annyi a különbség, hogy a kések nem fémből, hanem tömör kerámiából készülnek. A kerámia előnye, hogy lassabban kopik és jobban vezeti a hőt, vagyis nem melegszik fel az őrlemény.
 
Öntisztulás
 
Az időtállóság másik fokmérője a kávéfőzök esetében a vízkőképződés mértéke. A jobb készülékek víztároló edényébe a gyártók ma már vízszűrő rendszereket építenek. A Philips saját fejlesztésű AquaClean rendszerének különlegessége, hogy a kialakítása miatt a víz hosszabb utat tesz meg, így az átlagosnál nagyobb felületen tud tisztulni, ez is lassítja a vízkövesedést. A gép mindig jelez, ha esedékes a filter cseréje, és csak a nyolcadik filter használata (mintegy 5000 csésze kávé) után kér vízkőmentesítést. Ilyenkor nincs nincs más dolgunk, mint a megfelelő vízkőoldó folyadékot hozzáadni, magát az átmosást a gép automatikusan végzi. Szintén egyetlen gombnyomásra zajlik ma már az összes tejjel érintkező rész (kiöntőnyílástól a csövekig) gőzzel történő áttisztítása.
 
A jövő már elkezdődött a kávégépeknél

További információk a Philips márkaoldalán.
 
Winelovers borok az olvasás mellé