A lányoké a főszerep jövő hétvégén Mádon

(X)
2015. május 15., 21:47


Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Tokaji borvidéket átfogó Szent Orbán napi ünnepségsorozatot. Idén a jeles esemény a pünkösdi hosszú hétvégére esik, így a borvidék települései három napon keresztül várják nagyszerű programokkal az ide érkezőket. Így tesznek a Zsirai lányok is, akik május 23-án, szombaton egy igazán rendhagyó eseménnyel készülnek.
A lányoké a főszerep jövő hétvégén Mádon
„Lányok a főszerepben” címmel indítanak útjára egy rendezvényt, amellyel terveik szerint hagyományt teremtenek. „Számos boros eseményen megfordulunk, ahol volt alkalmunk megismerkedni hozzánk hasonló fiatal nőkkel, mind a borász szakmából, mind gasztronómia részről. Sokat ötleteltünk, hogyan tudnánk közösen dolgozni. Ennek a közös gondolkodásnak az eredménye a Lányok a főszerepben rendezvény, amelyet terveink szerint rendszeresen megrendezünk, más-más résztvevőkkel, más-más helyszíneken.” – mondta el Zsirai Kata a pincészet borásza és egyik tulajdonosa.
Az első rendezvény vendégei Homoky Dorka (borász), valamint a Delicia Sütemények megálmodói; Andrássy Katalin és Ács Noémi, helyszíne pedig a Zsirai Pincészet mádi pincészete (Batthyány utca 71.).
 
Homoky Dorka tállyai borász, 2012 óta önállóan művel szőlőt és készít bort. Esetében a szőlővel és a borral való foglalkozás családi hagyomány. Szülei, a nagyszülei és a dédnagyszülei is ezzel foglalkoztak, mondhatni a szőlő és bor mellett nőtt fel, ez vette körül gyermekként.
 
„Velem is az történt, ami a legtöbb borász családból származó gyerekkel; úgy döntöttem, hogy nem érdekel, és elmentem filmelméletet és filozófiát tanulni. Két év telt el az egyetemből, amikor a bor újra elkezdett visszavonzani. Azóta kóstoltam és tanultam, bejártam sok borvidéket, megismertem sok borászt, aztán hazamentem. A szüleim mellett és támogatásukkal, de saját elképzelések mentén, önállóan készítem boraimat. A célom most Tállya dűlőinek a megismerése a borokon keresztül a lehető legtermészetesebben.”- összegezte Dorka. „Lelkesen készülök a rendezvényre, hiszen a boraimon túl egy másik - barátnőkkel közösen elindított - projekt is szerepet kap majd, a DrunkenKitchen.”- tette hozzá.
 
A lányoké a főszerep jövő hétvégén Mádon
Delicia
 
A Delicia Sütemények cukrászműhely mögött Anya és lánya; Katalin és Noémi állnak, akik glutén-, laktóz- és cukormentes prémiumsüteményekkel készülnek elkápráztatni a közönséget. "A tokaji Szent Orbán-napra olyan süteményeket viszünk, amelyeket aromájukban a Zsirai és a Homoky Pincészet kiválasztott boraihoz illesztettünk, hogy a borkóstolás élményét még teljesebbé tegyük. Alapanyagainkat nagy figyelemmel válogatjuk ki, csak a legkiválóbbakat használjuk. Cukrászműhelyünkben a narancs valódi gyümölcs és nem aroma, és a tojás sem porból van; minden természetes és friss. Ez az egyik titka annak, hogy süteményeink nemcsak látványukban, de ízükben is ínycsiklandózóak."- mondta el Katalin.
 
A négy hölgy a Drunken Kitchen blog szerzőivel kiegészülve várja egész napos rendezvénnyel a bor- és gasztronómia szerelmeseit Mádon, a Zsirai Pincészetnél.

Részletes program:
  • 14:00 – Nyitás: borkóstolási lehetőség.
  • 15:00-től Édes hármas: Zsirai Kata és Homoky Dorka borainak felhasználásával készült desszertkülönlegességek bemutatója a Delicia Sütemények (Katalin és Noémi) által.
  • 17:00-tól Zsirai vsHomoky: Két fiatal borász lány közös borkóstolója, ahol boraik által bemutatják a mádi és tállyai dűlők sajátosságait.
  • 19:00-tól Közösségi főzőcskézés a DrunkenKitchen közreműködésével.

Egész napos program: Delicia sütemény és borkóstolási lehetőség Zsirai és Homoky pincészetek kínálatából.

További információ a pincészet honlapján.
Winelovers borok az olvasás mellé