A Mátrának is van jelöltje az Év Bortermelője címre

Borászportál
2014. december 01., 10:01


A Magyar Bor Akadémia december 5-én hirdeti ki, hogy ki lesz a 2014-es év bortermelője. Idén először a mátrai Szőke Mátyás is a jelöltek között van.
A Mátrának is van jelöltje az Év Bortermelője címre
 
Szőke Mátyás szüleinek köszönhetően a 70-es évek óta foglalkozik borkészítéssel a Mátrai borvidéken. A Magyar Bor Akadémia azt írja róla, hogy a borvidék fejlődésének egyik legmeghatározóbb személyisége, emblematikus bortermelője.
A Mátrának is van jelöltje az Év Bortermelője címre
Jelenleg 35 hektáron gazdálkodik fiával, borai minőségét támasztja alá, hogy hosszú évek óta exportálnak Európán kívül Amerikába is. Jelölése bizonyára eddigi életművének szól.
 
Szőke Mátyás családja generációkra visszamenően foglalkozott a szőlőtermesztéssel, később a borvidék egyik legmeghatározóbb képviselője lett. Borait 1987-ben kezdte palackozni.
„A kiváló minőség érdekében sokat olvastam a szőlészettel és borászattal kapcsolatos szakkönyveket. Nyitottak vagyunk távoli országok borászati technológiájával kapcsolatban. Tapasztalatszerzés céljából többször jártam külföldön, igyekszem az ott hallottakat nálunk hasznosítani.” – olvasható honlapján. Ennek megfelelően egyébként Szőke Mátyás Új-Zélandon, Dél-Afrikában és Kaliforniában is volt tanulmányúton.
A hivatalos szavazással párhuzamosan lapunk is megkérdezi olvasóit, hogy ki kapja meg az Év bortermelője díjat. Amennyiben még nem szavaztál, ide kattints!