A Terra Hungarica bemutatja: Borszalon 2013

Németh Richárd
2013. november 12., 18:13


Programajánló - November 16-án, szombaton harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Terra Hungarica Borszalon, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan személyesen találkozhatunk az autentikus borkészítés mellett elkötelezett kárpát-medencei borászokkal és boraikkal. A sétáló kóstolóval párhuzamosan tartott mesterkurzus vendégelőadója ezúttal is a francia Isabelle Legeron MW lesz.
A Terra Hungarica bemutatja: Borszalon 2013
 
A Terra Hungarica bemutatja: Borszalon 2013
A Terra Hungarica alapítói: Nemes Richárd (balra) és Kató András nemzetközi borakadémikus (fotó: Németh Richard)
Bevált receptem ne változtass: Gerbaeaud-ház, Isabelle Legeron, korlátlan kóstolás. Az idei, immáron harmadik Borszalon is ugyanazokkal az elemekkel operál, jelzem: mindenki örömére. A Gerbeaud príma helyszín, ha sétáló kóstolóról van szó, Isabelle Legeron lehengerlő személyisége, a természethű filozófia mentén készített borok iránti mérhetetlen szenvedélye már önmagában borítékolja a sikert, és akkor a borokról még nem is esett szó. Az persze, hogy a felvonuló, majd’ 150 bort korlátlanul kóstolhatjuk, önmagában már nem számít kuriózumnak. Az sokkal inkább, hogy ezek milyen szemlélet mentén készültek, s hogy általuk milyen megismételhetetlen élményhez juthat az egyébként szokványos sétáló kóstolók uniformizált tételein edződött honi borissza szcéna. 
Autentikus bor. Mi ez?
Deklaráltan a természet- és tájhűség jegyében készülnek, vagyis az alapanyag vonatkozásában, tehát a szőlő termesztésekor nélkülözik a műtrágyát, a felszívódó gyom- és rovarirtó szereket. A pincemunkák során a borászok nem használnak olyan adalékanyagokat, mint az aromákat befolyásoló fajélesztők, enzimek, hozzáadott sav, tápsók, aszkorbinsav, stabilizáló szerek, hozzáadott tannin, hozzáadott cukor. Ez egyfelől egészségesebb borokat eredményez, de a teljesség kedvéért hozzá kell tenni, az autentikus borok készítésében a hagyományosság ugyanolyan fontos szempont: a szüret kézzel történik és nincsenek olyan beavatkozások, mint a mesterséges szőlőfagyasztás, a vákuumos lepárlás vagy a fordított ozmózis.
A Terra Hungarica 30 tagja mellett ezúttal is hívtak a szervezők külföldi vendégeket, akik a hazai kiállítókhoz hasonló szellemiségben készítik boraikat. A korábbi években Ausztria (2011) és Szlovénia (2012) volt a vendég, idén több európai országból is érkeznek kiállítók.
Mesterkurzus
A Borszalonon esetében már megszokott, hogy a sétáló kóstolóval párhuzamosan most is sor kerül egy különleges mesterkurzusra, amelyet a fentebb már megemlített Isabelle Legeron Master of Wine vezet majd. Isabelle természethű borok iránti elkötelezettsége közismert a nemzetközi borvilágban, magával ragadó személyiségének és szaktudásának köszönhetően az elmúlt években a kategória megkerülhetetlen szakértőjévé vált. Többek közt ötletgazdája és szervezője a természethű borok legjelentősebb fórumának számító londoni RAW rendezvénynek (bővebben lásd itt), amelyen évről-évre a világ bortermelő országainak több mint 150 pincészete mutatja be borait. Isabelle Legeron jó ismerője a magyar boroknak is, néhány éve a Travel Channel műsorvezetőjeként forgatott hazánkban, azóta minden évben megfordul valamelyik magyar borvidéken.
A Terra Hungarica bemutatja: Borszalon 2013
Isabelle Legeron MW (fotó: greatwinenews.com)
A szervezők közleménye
„FIGYELEM! A mesterkurzus betelt! Ne add fel, küldd el regisztrációdat és mi várólistára teszünk. Ha szabadul fel hely, értesítünk és a mesterkurzus árát majd csak akkor kell utalnod.”
Információk a rendezvénnyel kapcsolatban
Program
  • 13.00 – 14.30 Mesterkurzus Isabelle Legeron MW-nal, VÁRÓLISTA! (részletek)
  • 15.00 – 20.00 Sétáló kóstoló
Helyszín, megközelítés
Gerbeaud-ház, Budapest, V. kerület, Vörösmarty tér 7-8. Megközelítés a Dorottya utcai bejáraton keresztül.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé