A vanília aromát szeretjük legjobban

(X)
2022. április 07., 15:31


A sok borrajongó számára ismerős vanília világszerte az egyik legkedveltebb illat.
A vanília aromát szeretjük legjobban
A vaníliát a legkellemesebb illatnak minősítették egy 235 ember bevonásával készült kutatásban, amelyet többek között az Oxfordi Egyetem és a svéd Karolinska Intézet kutatói végeztek.
 
A vizsgálat során a résztvevőket arra kérték, hogy értékeljék a szagokat egy a kellemestől a kellemetlenig terjedő skálán. Legtöbben a vaníliát értékelték a legfinomabb illatnak, ezt pedig az ún. etil butirát illata követte, amely hasonlít az őszibarackéhoz - közölték a kutatók, akik eredményeiket a Current Biology folyóiratban tették közzé. (Az etil-butirát az etanol vajsavval alkotott észtere, a gyümölcsészterek közé tartozik.)
Vaníliás jegyek számos borstílusban megtalálhatók, pl. a riojai chardonnay-ban, a klasszikus bordói házasításokban vagy a kaliforniai cabernet sauvignon borokban, amelyek nagyrészt a tölgy – és különösen az amerikai tölgy – használatából származnak.
Tágabb értelemben vizsgálva a tanulmány bizonyítékot szolgáltatott arra is, hogy az emberek kulturális hátterüktől függetlenül értékelik a szagokat, illatokat. Korábban ugyanis úgy gondolták, hogy kulturálisan adott, hogy milyen szagot, hogyan értékelünk, de valójában a kultúrának nagyon kevés köze van ehhez - mondta Artin Arshamian, a Karolinka Intézet Klinikai Idegtudományi Tanszékének kutatója.
 
Most már tudjuk, hogy van egy az agyunk által molekulárisan vezérelt univerzális érzékelésünk, amely megmagyarázza, hogy miért kedvelünk vagy nem kedvelünk egy adott szagot. Bár hozzátette, hogy az emberek preferenciáinak azért „személyes összetevője” is van. A legkevésbé kedvelt illat az izovalersav volt, amely megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a sajt, a szójatej és az almalé.
 
Érdekesség: A tanulmány közzétételére nem sokkal azután került sor, hogy külön kutatások bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy 2500 évvel ezelőtt Jeruzsálemben jellemzően vaníliát kevertek a borhoz, amelyet valószínűleg Indiából vagy Kelet-Afrikából importáltak.
 
forrás: decanter.com
 
Winelovers borok az olvasás mellé