Átadták az Év Bortermelője díjat Gálné Dignisz Évának

MTI
2014. február 02., 17:51


Ceremónia - Gálné Dignisz Éva átvette Az Év Bortermelője Magyarországon címet a Corinthia Hotelben rendezett vasárnapi ünnepi gálaebéden és díjkiosztón Budapesten. Az elismeréssel először tüntettek ki női borászt. A Magyar Bor Akadémia által rendezett ceremónián díszvendégként részt vett Áder János köztársaság elnök is.
 
Átadták az Év Bortermelője díjat Gálné Dignisz Évának
2013 Év Bortermelője: Gálné Dignisz Éva (fotó: Szigetváry Zsolt)
Az oklevéllel járó elismerést Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyújtotta át a díjazottnak. A borásznő elsősorban családjának köszönte meg a támogatást.
Az Akadémia elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta: az Év Bortermelője Magyarországon díj társadalmi elfogadottsága és beágyazottsága ma már megkérdőjelezhetetlen – írja a Távirati Iroda. Felidézte, hogy a szakma egyik legnagyobb elismerését 1991-ben a Hét Borbírák Rendje alapította, gondozását pedig 1995-ben vette át az akadémia. Az idei díjjal kapcsolatban megjegyezte, hogy a 2013-as évben már a jelölési időszakot kiemelkedő érdeklődés kísérte.
A rozéival nemzetközi versenyeken is sikert arató Gálné Dignisz Évát ötödik alkalommal jelölték az év bortermelője díjra, amelyre idén Bolyki János (Eger), Borbély Tamás (Badacsony), Dúzsi Tamás (Szekszárd) és Heimann Zoltán (Szekszárd) is esélyes volt. Az akadémia tavaly decemberben hirdetett eredményt.
Átadták az Év Bortermelője díjat Gálné Dignisz Évának
Áder János köztársasági elnök (jobbra) és felesége, Herczeg Anita személyesen gratulál a szigetcsépi borászhölgynek a díjhoz. Gálné mellett balra férje, Gál Csaba és lányuk, Gál Zsuzsanna látható (fotó: Szigetváry Zsolt)
A győztes borászatának központja Budapesttől 25 kilométerre, a Csepel-szigeten található. A borásznő férjével, Gál Csabával összesen hetven hektáron gazdálkodik, a szigetcsépi gazdaság mellett tíz hektáron a Balaton-felvidéken.
 
Winelovers borok az olvasás mellé