Egyre népszerűbb a pálinka – átadták a HunDeszt díjait

Borászportál
2011. március 21., 17:29


Szombaton Budapesten átadták a magyar pálinkaverseny, a HunDeszt díjait. Az érmeket a VinCE 2011 rendezvény első napján vehették át a főzdék képviselői, akik egyébként a tavalyi rossz gyümölcstermés, illetve a házi párlatfőzés bevezetése ellenére örülhetnek, hiszen mintegy 40 ezer literrel nőtt a kereskedelmi főzdékben előállított pálinka mennyisége, és nagyjából ugyanennyivel emelkedett a minőségi pálinkafogyasztás is.
Egyre népszerűbb a pálinka – átadták a HunDeszt díjait
 
A VI. HunDesztre összesen 279 minta érkezett, így nem kevés munkája volt a zsűri szakértőinek. A 34 főzde által beküldött mintákból összesen 33 arany-, 83 ezüst- és 59 bronzérem született.
A legeredményesebb főzde ezúttal az Agárdi Pálinkafőzde Kft. volt, nekik mind a 15 beküldött tételük érmet nyert. Öt arany – és ezek mindegyike kategóriájának championja is lett –, hat ezüst és négy bronz medált vihettek haza.
 
Champion díjakat kaptak még a Brill Pálinkaház Kft., a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft., a HUNNIUM Kft., a Szicsek Kft., a Tarpa Manufaktúra Kft., a Thummerer Vilmos – Kőkötő Kft., a Várda Drink Kft., valamint a Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. pálinkái.
Magyarországon egyébként töretlenül növekszik a pálinka népszerűsége. A Napi Gazdaság információi szerint a korábbi 1,04 millió liter, 50 fokos pálinkának megfelelő mennyiségű szesz az elmúlt szezonban 1,08 millió literre emelkedett. Elsősorban a fizetőképes harmincas-negyvenes korosztályban nő a pálinkafogyasztás, kimutathatóan az egyéb égetett szeszek fogyasztásának rovására.
Eközben a bérfőzetésben előállított italmennyiség drasztikusan csökkent: 14 millió liter 50 fokos párlatnak megfelelő mennyiségről 8 millió literre. Ezt egyrészt okozhatta az, hogy tavaly a rossz időjárás miatt kevesebb gyümölcs termett, amit csak drágábban lehetett beszerezni - a minőségi pálinkák előállítási költségeit jelentősen megdobta a drágulás. A másik ok viszont a házi főzés legalizálása lehet - igaz, lehetetlen megmondani, hogy pontosan mekkora az otthon főzött mennyiség, mivel csak az 50 litert meghaladó párlat főzését, főzetését kell bejelenteni.