'Bikkfafejû vagyok' - VIDEOinterjú az Év Fiatal Magyar Borászával

Knap Gábor
2011. január 12., 14:37


Demeter Csaba 1990-ben vásárolta meg édesapjával az egri Kőlyuk pincesoron található 28-as pinceágat. Ez a mai napig a pincészet részét képezi. A borászat irányítását 1996-ban vette át apjától, Demeter Bélától, az ezredfordulóra pedig kitanulta a szakmát „papíron” is, a Soós István Borászati Technikum hallgatójaként. Számos szakmai elismerése mellé január 8-án bezsebelte Az Év Fiatal Magyar Borásza címet is.
\'Bikkfafejû vagyok\' - VIDEOinterjú az Év Fiatal Magyar Borászával
 
Első palackos bora – amely 1999-ben készült – egy bikavér házasítás volt, az első bordeaux-i aranyra pedig 2003-ig kellett csak várni. A Challenge International du Vin borversenyen rendszeresen részt vesz boraival, és rendre szép eredményekkel végez. Ezúttal a közönség szavazatainak köszönhette a sikert. Az internetes szavazáson – amin nagyjából négyezren nyilvánítottak véleményt – ő kapta a legtöbb voksot, így az övé lehetett a Vak Diákok Sportegyesülete által felajánlott, vakok által készített boroskancsó.
Demeter Csaba a váratlan megtiszteltetésről, az „ungarische vircsaftról” és a kedvenc boráról is nyilatkozott a Borászportálnak.