Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője

Németh Richárd szövegésfotó
2014. január 16., 14:37


Díj - Kihirdették annak az ötven borásznak a névsorát, akik maguk közül választják meg áprilisban a Borászok Borásza díjra legérdemesebb személyt. A választás háttere megújult, ezentúl nem a Vinum Praemium Alapítvány alakítja ki az ötvenes kört, hanem egy hétfős jelölő testület, amely a korábbi győztesekből áll össze.
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
 
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
Borászok Borásza-sajtótájékoztató
Mostantól nem a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma állítja össze az ötvenfős jelöltlistát, hanem egy, az elmúlt hét évben a Borászok Borásza díjat elnyert személyekből összeálló jelölőtestület. Ők név szerint: Demeter Zoltán, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2007); dr. Lőrincz György, Egri borvidék (2008); Szepsy István, Tokaj-Hegyaljai borvidék (2009); Légli Ottó, Balatonboglári borvidék (2010); Kaló Imre, Egri borvidék (2011); Györgykovács Imre, Somlói borvidék (2012); Szentesi József, Etyek-Budai borvidék (2013).
Egyúttal megújult a kuratórium összetétele is; az elnöki tisztet ezentúl dr. Prónay Bence borjogász (korábban Kató András AIWS) tölti be, a további tagok között pedig Csapody Balázst, a Kistücsök Étterem tulajdonosát és Sikos Péter marketingszakembert találjuk.
Hitelesség mindenek előtt
Mint azt a csütörtöki, a Városliget Café & Bar-ban tartott sajtótájékoztatón Demeter Zoltán elmondta: „a Borászok Borásza a szakmán belül egy különleges, egyedi díj”. A tokaji borász büszke rá, hogy elnyerte 2007-ben, egyúttal próbál megfelelni a díj elvárásainak. „Egy díj súlyát, értékét annak háttérstruktúrája adja – tette hozzá –; a hitelesség fenntartása okán az odaítélés folyamata minden évben felülvizsgálásra kerül, ezért történt meg az az idei változtatás, miszerint ezentúl a díjat korábban elnyert borászok alakítják ki a díjat odaítélő ötvenfős listát, nem a kuratórium.”
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
Demeter Zoltán tokaji borász, a Borászok Borásza díj birtokosa (2007)
A természetes élet elismerése
„A Borászok Borásza a legkevésbé manipuláltabb díj ma Magyarországon. Nem üzleti érdekeket szolgál, ettől hiteles” – ezt már Kaló Imre mondta az egybegyűlt újságíróknak. Az, hogy 2011-ben ő is elnyerte a címet a mai napig mély örömmel tölti el; mint fogalmaz: „Nehéz leírni azt a jóleső érzést, ha észreveszik az embert, amikor teremt.” Kaló a természetes borkészítés fontosságára valamint az élelmiszerek eredendő tisztaságának igényére is felhívta a figyelmet, melyek szerinte nem valamiféle trendek diktálta törekvések, kell legyenek, hanem a gondolkodó ember civilizációs, önvalójából fakadó normája. „A Borászok Borásza díj – ha úgy tetszik – valahol ennek az életfelfogásnak, egzisztenciális törekvésnek a legitimációja, elismerése. Másfelől, aki teremt – esetünkben a borászok – az az élet szolgálatát végzi el. Ezért is jár óriási felelősséggel a cím.” Az Egri borvidéken, szűkebben Szomolyán termelő borász érintőlegesen kitért a több mint 20 éves múlttal rendelkező Év Bortermelője Magyarországon díjra is, mondván: nincs ütközéspont a két cím érdekei tekintetében, hiszen azok más-más indíttatás alapján osztatnak ki.
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
Kaló Imre szomolyai borász, a Borászok Borásza díj birtokosa (2011)
Globalizmus helyett lokális értékek!
Szentesi József ezzel szemben bővebben fejtette ki az Év Bortermelője díjhoz fűződő nézeteit; mint elmondta: „Az >>év borásza<< díj a globalizmus terméke, >>nevenincs személyek<< adnak le jelölést, akikről a közember mit sem tud, míg a Borászok Borásza esetében 50 ismert és megismerhető bortermelő választja ki maga közül az aktuálisan legjobbat. Másfelől pedig az Év Bortermelője díj esetében a kis birtokok sosem kerülhetnek elismerésre. Pedig – mondja Szentesi – a globálist a lokális éppen, hogy meg kellene, előzze, már ha egy normális értékek mentén szerveződő társadalomban élnénk. Itt, a Borászok Borásza esetében olyan termelők nyerhetik meg a címet, akik a korábbi Év Bortermelője-kiválasztások során sosem kerültek a látómezőbe
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
Szentesi József nadapi borász, a Borászok Borásza díj birtokosa (2013)
„Legjobbaktól a legjobbaknak!”
Rókusfalvy Pál, a Borászok Borásza díjat életre hívó egykori médiaszemélyiség, ma jobbára etyeki borász a Szentesi által elmondottakhoz sietve hozzátette: „Mindig hangsúlyozom, az általam alapított díj – ahogy azt az idő is igazolja – önmagában is megáll, s ezért mindenkor kerülendő, hogy más, akár az Év Bortermelője díjjal vessék azt egybe.” Hangsúlyozta: egyetlen vétó jogát a Borászok Borásza díj odaítélésében továbbra is fenntartja, miszerint ha a hitelesség sérül, közbelép. Máskülönben azonban hagyja, hogy a díj a saját maga útját járja. „Hét év után eljött az idő – folytatta –, hogy a Borászok Borásza egy komoly frissítésen essen át. Mostantól nem a kuratórium jelöl, hanem kizárólag csak a borászok, mégpedig azok, akik az elmúlt hét évben a címet elnyerték. Ők heten állították össze az ötvenes listát (lásd lentebb – a szerk.), és ezek után ez mindig így lesz.
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
Rókusfalvy Pál etyeki borász, a Borászok Borásza díj alapítója
Idéntől egy jeligével is ellátták a díjat: „A legjobbaktól a legjobbaknak!”
TOP 5
További újítás, hogy ettől az évtől a Borászok Borásza díj kétfordulós szavazással ítéltetik oda. A hétfős jelölőtestület által megnevezett ötven borász első körben kiválaszt egy TOP 5-ös, szűkített aspiránsi kört, amelyből majd ugyanezen ötvenfős grémium emeli ki a címre legérdemesebb személyt áprilisban. A győztes neve a kiválasztást követő gálavacsorán kerül deklarására.
A gálaeseményről a Borászportál.hu „percről percre” online közvetítés formájában idén is számot ad, ahogy 2012-ben és 2013-ban is.
Szavazategyenlőség
Felmerül a kérdés, szavazategyenlőségnél milyen vezérelv lesz a követendő? Mint Rókusfalvy elmondta: „A hét közül a legidősebb borász fogja eldönteni, hogy egyenlő szavazatok fennállása esetén ki kapja a díjat. Egyébként a legjobb ötven kiválasztásánál is előfordulhat szavazategyenlőség, ezért ott is a korelnök – Szentesi József – szava fog dönteni.”
Díj a borászok barátainak is
A korábbiakkal ellentétben a Borászok Barátja díjat sem fogja a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma kiosztani – mint azt dr. Prónay Bence borjogász, jelenlegi elnök kifejtette. „Ezt a címet egy olyan személy kapja majd, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a hazai borászok munkáját. A hétfős jelölőtestület 1-1 apsiránst nominálhatott, választani pedig az ötvenfős grémium fog. A Vinum Praemium Alapítványnak ezentúl semmi más feladata nem lesz, minthogy a díj tisztasága és törvényesége fölött őrt álljon” – húzta alá a borjogász.
Borászok Borásza: Íme, Magyarország 50 legjobb bortermelője
dr. Prónay Bence borjogász, a Vineum Praemium Alapítvány kuratóriumának elnöke
A Borászok Barátja díjat tavalyelőtt dr. Freund Tamás, Széchenyi-díjas magyar neurobiológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapta, tavaly pedig Borbás Marcsi, aki bár ilyen hangzatos címekkel nem rendelkezik, népszerűsége vitathatatlanul nagyobb. A Gasztroangyal című, a királyi televízióban sugárzott tájgasztronómiai műsor kétségtelenül sok kis borász megismertetéséhez járult hozzá az elmúlt években. Idéntől azonban kizárólag szigorúan értett borszakértőkből/borszakírókból tevődik össze a Borászok Barátja aspiránsainak köre:
  • Alkonyi László, agrármérnök, borszakíró. Alapító-főszerkesztője volt az egykori Borbarát Magazinnak, a Tokaj – A szabadság szobra című könyve pedig az angol Master of Wine, Michael Broadbent szerint a világ valaha írt tíz legjobb borkönyvének az egyike.
  • Ambrus Lajos, József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, aki nem mellesleg a Csíkí Sándor alapította Food & Wine online gasztromagazin vendégszerzője.
  • Bányai Gábor Botond, a Borigo Magazin kiadóigazgatója és főszerkesztője, a Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumának egykori tagja.
  • Isabelle Legeron MW, a Travel Chanel műsorvezetője. Számos alkalommal járt hazánkban – Kaló Imre természethű borait a kedvencei között tartja számon, de a non-uniformizált borok témájában több magyar termelőt bevont már tévés sorozatába. Az egyetlen („őrült”) francia hölgy, aki a borvilág legrangosabb címével, a Master of Wine fokozattal rendelkezik.
  • dr. Mészáros Gabriella AIWS, az 1991-ben alapított Borkollégium boros oktatási központ vezetője és előadója, borszakíró. Magyarországon ő rendelkezett először a Master of Wine titulus előszobájának tekinthető Nemzetközi Borakadémikus fokozattal.
A 2012-ben és 2013-ban kiosztott társadalmi különdíjakat (Magyar Borért Díj, Év Felfedezettje) a kuratórium eltörölte.
Íme, a legjobb 50 borász:
Badacsonyi borvidék:
-          Laposa Bence
-          Szászi Endre
Balatonboglári borvidék:
-          Konyári János
-          Légli Géza
Balatonfüred-Csopaki borvidék:
-          Figula Mihály
-          Jásdi István
Muzsla – Kürti borvidék:
-          Bott Frigyes
Egri borvidék:
-          Bolyki János
-          Tarnóczi Zoltán
Etyek-Budai borvidék:
-          Mérész Sándor
Mátrai borvidék:
-          Karner Gábor
-          Losonci Bálint
-          Németh Attila Gábor
-          Szecskő Tamás
Ménesi borvidék:
-          Balla Géza
Pannonhalmi borvidék:
-          Liptai Zsolt
Somlói borvidék:
-          Bodorkós Norbert
-          Balogh Zoltán
Soproni borvidék:
-          Horváth „Ráspi” József
-          Luka Enikő
-          Weninger Franz
Szerémi borvidék:
-          Maurer Oszkár
Szekszárdi borvidék:
-          Dúzsi Tamás
-          Eszterbauer János
-          Heimann Zoltán
-          Takler Ferenc
-          Vida Péter
Tokaj-Hegyaljai borvidék:
-          Árvay János
-          Áts Károly
-          Bacsó András
-          Balassa István
-          Bárdos Sarolta
-          Barta Károly
-          Berecz Stéphanie
-          Bodó Judit
-          Homonna Attila
-          Hudák Péter
-          Mészáros László
-          Molnár Péter
-          Szepsy István (ifj.)
-          Takács Lajos
-          Wille-Baumkauff Márta
Villányi borvidék:
-          Bock József
-          Gere Attila
-          Ipacs Szabó István
-          Kiss Gábor
-          Latorczai László
-          Malatinszky Csaba
-          Tiffán Ede
Zalai borvidék:
-          Bussay László
 
Winelovers borok az olvasás mellé