Ilyet sem láttunk még: radikális borászok törtek és zúztak

Borászportál
2016. július 27., 20:42


Harminc maszkos CRAV (Comité régional d'action viticole) aktivista tört be ismét egy Languedoc-ban lévő vállalathoz. A radikális francia borászokból álló csoport tagjai azért törtek-zúztak, majd gyújtottak tüzet, hogy az „olcsó import borok” ellen tiltakozzanak. 
Ilyet sem láttunk még: radikális borászok törtek és zúztak
A Vinadeis irodák megsemmisítése előtt fenyegető videó üzenetet is hagytak a támadók, amiben kritizálták a külföldi borok behozatalát. A Sudvin leányvállalata termelőként és kereskedőként is kiemelkedő, 17.000 hektáron gazdálkodnak, korábban ez volt a legnagyobb borászati vállalat Languedoc-Roussillon-ban - akkor még Val d'Orbieu-Uccoar néven -, és a legtöbb helyi, közösségi kezdeményezés is tőlük ered.
 
Le vagyunk sokkolva
- mondta borászat szóvivője. 
 
A maszkos tüntetők feszítővassaikkal hadonászva rohantak be és verték szét a cég irodáit. Az ablakokat, szekrényeket, bútorokat és számítástechnikai berendezéseket is összezúzták, felgyújtották, ráadásul a tartályokat is megpróbálták meglépkelni - ám azok szerencsére üresek voltak.
 
Ilyet sem láttunk még: radikális borászok törtek és zúztak
 
A radikális csoport célja továbbra is az, hogy felhívják a francia kormány figyelmét a termelők problémáira; az olcsó import borok jelenléte mellett a gáz egyre dráguló árára is. A „bor terrorizmus” kifejezés nagyjából 2005 óta létezik, mert a helyi termelők egyre kevesebb támogatáshoz juthatnak az egyre szigorúbb EU-s szabályozások miatt.
 
A támadók szerint a helyi borászok ülnek a teli hordóikon, miközben áramlik be a sok olcsó külföldi bor. A Vinadeis igazgatója Joël Castany eközben elmondta, a spanyol borok mindössze 10%-át teszik az cég forgalmának.
 
A támadás során szerencsére nem sérült meg senki, itt pedig a videó látható, ami után elkezdődött a káosz:
 

Maureilhan (34) : nouvelle action commando du CRAV
Winelovers borok az olvasás mellé