Borozni tanítják az egyetemistákat

Borászportál
2015. december 15., 09:30


A Budapesti Corvinus Egyetmen vette kezdetét, közel 200 hallgató részvételével, a Nagy Egyetemi Borteszt következő évada.
Borozni tanítják az egyetemistákat
A Nemzeti Bor Maraton kiemelt betétrendezvényeként idén tavasszal létrehozott programsorozatban, eddig több mint 1500 fiatal vett részt. A Nagy Egyetemi Borteszt célja, hogy a tudatos borfogyasztára nevelje a hallgatókat, akik a jövő fogyasztói.
 
Emellett egy innováció az, ami a program gerincét adja. A Bortext mobilapplikáció, amely a 100-as borpontozási rendszert alapul véve teszi lehetővé a benne szereplő tételek értékelését.
Balla Attila a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatójának köszöntője után Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára bemutatta a Nemzeti Borkiválóság Programot, amelynek kapcsán hangsúlyozta, hogy fontos képezni a magyar borok fogyasztóinak jövőbeli generációját. Kiemelt feladat, hogy a fiatalok körében is ismert és népszerű legyen a minőségi magyar bor.
 
Borozni tanítják az egyetemistákat
Gál Péter bemutatta a Nemzeti Borkiválóság Programot
 
Az eseményen szó volt még a hazai és nemzetközi borfogyasztói és borkészítési trendekről, amelyeket Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakembere állított egymással párhuzamba. 
 
A program legjobban várt részét, a kóstolástechnikai tréninget, valamint annak értékelését Sánta Zoltán, Nemzetiközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója mutatta be a fiataloknak. 
 
A Nagy Egyetemi Borteszten szereplő borok a Nemzeti Borkiválóság Program bortételei. A Budapesti Corvinus Egyetemi borsor:
  • Frittmann Borászat Ezerjó 2014
  • Koch Borászat Cabernet Sauvignon Rose 2015
  • Bock Borászat Villányi Hárslevelű 2012
  • Sümegi és Fiai Pincészet Cabernet Sauvignon Birtokbor 2012
 
Borozni tanítják az egyetemistákat
A program gerincét adja a Bortext mobilapplikáció
 
Az alapfokú borismereten túl, egy kutatási program is része az eseménynek, melyben a szervezők arra kíváncsiak, hogy a résztvevők aktuálisan milyen fogyasztói szokásokkal rendelkeznek. Ezen adatok összesítésével segítséget kívánnak nyújtani a magyar borászati ágazat szereplői számára, akik az eredményeket felhasználva mind a marketing-kommunikációjukat, illetve borászati jelenlétüket tudják fejleszteni a program releváns tapasztalataival. Az idei évben már kitérnek a borok alapismerete mellett a megjelenés (pl: palack, illetve cimkedesign) és a vásárlói szokások felmérésére is.
 
A program január 28-án a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban folytatódik, majd májusig, további 8 magyarországi felsőoktatási intézmény vesz részt az eseménysorozatban.

A Nagy Egyetemi Borteszt szakmai partnerei:

-    Borkollégium
-    Borászportál
-    Földművelésügyi Minisztérium – Nemzeti Borkiválóság Program
-    Nemzeti Bor Maraton
Winelovers borok az olvasás mellé