Budai Gyula: a szőlészet-borászat Magyarország legsikeresebb ágazata

Teol.hu
2013. szeptember 24., 12:26


Szekszárdi borvidék - A szőlészet-borászat Magyarország legsikeresebb ágazatának tekinthető - mondta Szekszárdon Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, aki a Szerb Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumának államtitkárát, Danilo Golubovič-ot és helyettesét, Nenad Katanič-ot látta vendégül Szekszárdon.
Budai Gyula: a szőlészet-borászat Magyarország legsikeresebb ágazata
 
"Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több fórumon felhívjuk a figyelmet az értékeinkre, a Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve szervezett diplomáciai találkozó is remek lehetőséget biztosít erre" – mondta Horváth István, Szekszárd polgármestere az eseményen.

A városháza tárgyalótermében tartott sajtótájékoztatón dr. Budai Gyula elsőként azt emelte ki – kapcsolódva a Szekszárdi Szüreti Napokhoz –, hogy az eredmények tükrében a szőlészet-borászat Magyarország legsikeresebb ágazatának tekinthető, s ebben komoly érdeme van a szekszárdi borvidéknek is. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, a magyar diplomácia sikerének köszönhetően a 2014-2020 közötti időszakban a hazai borászok közel 140 millió euró uniós forrást tudnak majd lehívni. Dr. Budai Gyula kijelentette, Szerbia felé is szeretne nyitni hazánk, a kapcsolatépítés egyik lépcsőfokaként novemberben fórumot szerveznek üzletembereknek Újvidéken, amelyre szekszárdi borászokat is várnak.

Danilo Golubovič reményét fejezte ki, hogy tovább élénkül a jövőben a szerb-magyar agrárkapcsolat. A szekszárdi borokkal kapcsolatban megjegyezte: azok egészen kiválóak, amelyet az eredmények is tükröznek. Emellett köszönetet mondott, hogy Magyarország támogatja Szerbia európai uniós csatlakozását.
 
Winelovers borok az olvasás mellé