Drágább bort hozhat a szélsőséges időjárás

Borászportál - MTI
2016. augusztus 18., 20:45


Akár hatodával kevesebb bort hozhat az idei szüret tavalyhoz képest a szélsőséges időjárás miatt. Hiány nem lesz, viszont drágulhatnak az italok - írja a Lokál csütörtöki számában Légli Ottóra, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökére hivatkozva.
Drágább bort hozhat a szélsőséges időjárás
Légli Ottó a lapnak elmondta: a várakozások szerint 2,5 millió hektoliter bort hozhat az idei szüret, de ez a szám becsléseken alapszik, ehhez képest 10-15 százalékos eltérés is lehet. 
 
Tavaly mintegy 3 millió hektoliter bort állítottak elő a hazai borászok, vagyis ettől csaknem félmillió hektoliterrel maradhat el a 2016-os mennyiség. Ezt a hiányt az átmenő készlet tudja tompítani, így a kevesebb bor nem fog hiányt okozni a boltok polcain - tette hozzá a HNT elnöke. 
Hangsúlyozta: a fagy, a túlzott csapadék és a viharok a Balaton térségét sújtották leginkább, miközben például Eger, Szekszárd és Villány környékén kifejezetten jó termésre lehet számítani. Légli Ottó szerint könnyen elképzelhető, hogy a balatoni borok drágulhatnak, mivel a komoly károk miatt ott kevesebb termés várható. 
 
Az, hogy a minőség hogyan alakul, a HNT elnöke szerint augusztus 20. és szeptember 10. között dőlhet el, amely időszak az érés szempontjából a legfontosabb. Itt nagy kockázat a gombás fertőzések elterjedése, amelyet szintén az esőzések idéztek elő.
Winelovers borok az olvasás mellé