Egyre több a minisörgyár a cseheknél

Kokes János
2013. szeptember 27., 13:26


Főzde - Csehországban gombamód szaporodnak, egyre népszerűbbek és keresettebbek a minisörgyárak. Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát. A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.
Egyre több a minisörgyár a cseheknél
 
„Szeptember közepén országszerte 189 minisörgyár működött, és ez a szám az év végére 200-ra emelkedik” – jelentette ki Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke újságírók előtt, a héten Prágában. A szövetség azzal számol, hogy ez a szám néhány éven belül legalább 300-ra emelkedik.
„Információink szerint az év végére 200-ra emelkedik a minisörgyárak száma. Korábban úgy véltük, hogy 250 körül megáll a növekedés, de ma azt gondoljuk, hogy néhány éven belül legalább 300-ra nő a kis sörgyárak száma. Ez hagyomány, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt egy helyi minisörgyár” – mutatott rá Surán. Jelezte: a most működő minisörgyárak közül eddig egyik sem jutott csődbe, mindössze gazdát cserélt.
Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát. „Várható, hogy elérjük a két százalékot. Azzal, hogy nálunk is olyan teret nyernének a minisörgyárak, mint az Egyesült Államokban, nem számolunk” – jelentette ki Surán. Elmondta: az Egyesült Államokban ezek a sörpiac mintegy 10 százalékát ellenőrzik. Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak terméke, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, s például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van.
 
A minisörgyárak termékeinek ára Csehországban is magasabb, mint a nagy sörgyárak söreié. „Nyilvánvaló, hogy a kézzel varrott cipőnek drágábbnak kell lennie a géppel varrott terméknél” – jegyezte meg Surán.
Leszögezte: az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 2500, Németországban 1200, Nagy-Britanniában pedig több mint ezer minisörgyár működik.
A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.
A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el.
Winelovers borok az olvasás mellé