Elkezdődött Magyarország pálinkakiválóságainak kiválasztása

Borászportál
2014. március 28., 15:14


Országkóstoló - Óriási érdeklődés mellett kezdődött meg a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezésében a Pálinka Országkóstoló, amelynek célja, hogy minden Magyarországon kereskedelemi forgalomban kapható - a Pálinka törvényben rögzített - gyümölcs- és törköly pálinkát bemutasson a nagyközönség számára.
Elkezdődött Magyarország pálinkakiválóságainak kiválasztása
 
Elkezdődött Magyarország pálinkakiválóságainak kiválasztása
fotó: Piroska András
Mint Dr. Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési miniszter elmondta, „a tárca elkötelezett a magyar pálinka, mint hungarikum hírnevének erősítése, a minőségi fogyasztás elősegítése mellett”. Mindehhez a piaci igényeknek megfelelő és nem csak technológiájában felépített pálinka kell. A pálinkaházaknak is alkalmazkodni kell a piaci igényekhez, a fogyasztói trendekhez, hiszen a verseny nem az előállított termékek között zajlik, hanem a hozzáadott értékeken dől el, amit a potenciális fogyasztók értékelnek.
A termelők piacra jutásának segítése érdekében a Program kiválasztott Pálinka kiválóságokat a Vidékfejlesztési Minisztérium egy exkluzív kiadványban, a Pálinka-kiválóságok Könyvében mutatja be. Az április végén megjelenő könyv 5000 példányban ingyenesen elérhető lesz. „Bízunk abban, hogy mindez színvonalas marketingfelületet kínál a termelőknek és megfelelően orientálja a fogyasztókat” – tette hozzá Fazekas Sándor miniszter.
A Pálinka Országkóstolóra a pálinkaházak közel 200 tételt neveztek, amelyet a szakmai zsűri három bizottságban, három napon át értékel egy kifejezetten erre a mustrára előkészített szakmai módszertan szerint. Egy pálinkaház max. 3 különféle olyan tételt nevezhetett, amelyből min. 500 palack kereskedelmi forgalomban kapható, gyümölcsből vagy törkölyből készült és a kiskereskedelmi ára 2000 forint felett van. „A tegnapi és a mai nap folyamán kiválasztja a zsűri, hogy a tételek közül melyek juthatnak be a Pálinkakiválóságok körébe, majd csütörtökön ezen tételekről eldöntik hány csillagos minősítést érnek el” – mondta a Dr. Kiss Eliza Hungarikum Bizottság tagja  és a zsűri elnöke, Máthé Gábor, aki a visegrádi Pálinkamúzeum vezetője egyben.