Elrajtolt Hajósról a Nemzeti Bor Maraton

(X)
2015. május 24., 19:30


Az első nap közel 1000 futó 170 kilométert teljesített.
Elrajtolt Hajósról a Nemzeti Bor Maraton
A tervezett időpontban, 2015. május 23-án reggel 08:00-kor Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnökének pisztolylövésére elrajtolt a Nemzeti Bor Maraton a Hajósi Pincefalunál. Ezzel egy időben megszólalt az interneten a Wine Fm rádió is.
 
Az esős idő sem szegte az indulók kedvét, szombat reggel 07:00-tól folyamatosan érkeztek a Nemzeti Bor Maraton első szakaszának nevezői, akiket Dlusztus Imre a Nemzeti Bor Maraton borszakmai koordinátora köszöntött. Miközben az indulók átvették bormaratonos futópólójukat és bemelegítettek a 21 kilométeres Hajós - Jánoshalma szakaszra Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke, majd Koch Csaba, a Hajós Bajai Borvidék elnöke - aki maga is az elsők között készült teljesíteni pincészetének több munkatárásval a távot -, továbbá Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke és Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton ötletgazdája és programigazgatója nyitotta meg az eseményt.
A Nemzeti Bor Maraton 11 napja alatt a maga 2573 kilométerével nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy megdöntse a Leghosszabb maratonváltó világrekordját, ennek teljesítésére több településről csatlakoznak delegáltak a nevezettekhez, illetve olyan támogató futók, akik a város közigazgatási határain belül kísérik a futókat. Hajósról is több általános iskolás fiatal jött el, dacolva a korai időponttal és a rossz idővel, hogy részese legyen ennek a élménynek.
 
A Nemzeti Bor Maraton első napja alatt közel 1000 futó részvételével 170 kilómétert tettek meg a rajthoz állók a 2573 kilométerből, Hajóstól Jánoshalmán, Borotán, Baján, Bátaszéken és Dunaszekcsőn, Bolyon keresztül Villány és Siklós érintésével.
 
Ezek közül Villány volt az első nap kiemelt helyszíne, ahol 16:00-tól már folyamatos programokkal várták a kilátogatókat a Nemzeti Bor Maraton partnerei. Majd 18:00-tól a Villányi Borrend köszöntötte az Ady Endre fasorra kilátogatókat.
 
Elrajtolt Hajósról a Nemzeti Bor Maraton
Villányban a Nemzeti Bor Maraton. Fotó: Nemzetibormaraton.hu
 
Bemutatkozott még a Villányi Ifjúsági Fúvószenekar, a Villányi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Kadarka Néptáncegyüttes, és
az Asszonykórus. A 21:18-ra beérkeztek a Dunaszekcső és a Boly felől érkező futók, akik között olyan prominens indulók is teljesítették a távot, mint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos elnöke; ijf. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke; Hrutka János, Sportmenedzser, Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke,  Digitális sportriporter; Molnár Andrea, a Sportklub műsorvezetője; valamint Földházi Zsófia Világ- és  Európa bajnok öttusázó. Villányban pedig a rajtvonalhoz álltak a borvidék elismert borászai is, többek között Bock József és Gere Attila is. A szurkolók között pedig Tiffán Edével is találkozhattunk. Az estét FankaDeli, a Nemzeti Bor Maraton hivatalos dalának előadója és a Red Bull lemezlovasának bulija zárta.
 
Akik pedig további friss információkat szeretnének megtudni a világrekord kísérletről és annak részleteiről, azok a Nemzeti Bor Maratonnal egy időben megszólaló Wine Fm internetes rádiót érdemes hallgatniuk, ahol napjaink kedvelt zenéi között élő bejelentkezéséket hallhatnak mind a 103 településről, amelyet érint Magyarország egyik legnagyobb közösségi eseménye.
 
Az első napról készült fotókat ide kattintva nézheted meg.
 
Winelovers borok az olvasás mellé