Földművelésügyi Minisztérium: jöhet a palackozott macifröccs?

Borászportál
2016. február 02., 10:11


A fröccs mellett az „ízesített borászati termékek” is eredetvéldelmet kaphatnak a Földművelésügyi Minisztérium rendelettervezete szerint.
Földművelésügyi Minisztérium: jöhet a palackozott macifröccs?
A palackozott fröccs és a vermut is bekerülhet az eredetvédett termékek közé. A minisztérium rendelettervezete szerint az uniós szabályok átültetésével a magyar ízesített borkészítmények gyártói is élhetnek majd ezzel a lehetőséggel.
 
Monderről abban a rendelettervezetben lehet olvasni, amely a Kormány.hu oldalon érhető el. A Földművelésügyi Minisztérium által készített javaslat egy korábbi európai uniós jogszabályhoz igazítja a hazai jogrendet. Így a magyar ízesített termékek gyártói előtt is megnyílik az uniós oltalom iránti kérelem beadásának lehetősége - írja a Magyar Idők.
Az ízesített termékek közé tartoznak például a vermutok, az ürmösbor és a palackozott fröccs is. A kormány oldala szerint az első, eredetvédelemmel rendelkező ízesített borászati termék a palackozott fröccs lehet.
 
A fröccsre külön szabályozás vonatkozik, így a „palackozott fröccs” jelölés kizárólag magyar alapanyagból készült termékeken tüntethető fel. Az eredetvédelmi lehetőséggel várhatóan a termékek minősége is javul, az olcsó, külföldi folyóborokból készült termékek köre szűkülhet - írja a lap.
 
A minisztérium az ízesített borkészítményekre vonatkozó szabályozást is elkészítette. Ennek a célja, hogy az előállítási folyamat nyomon követhető legyen, a fogyasztók számára pedig világosan kiderüljön, hogy az adott termék milyen minőségű és milyen felhasznált adalékanyagokat tartalmaz.
 
A szabályozás szerint az ízesített borászati termék előállítása és palackozása során szigorú gyártási, ellenőrzési és nyomon követhetőségi feltételeket kell biztosítani. A palackozott fröccs semmilyen ízesítőanyagot nem tartalmazhat, csak bort, vizet és szén-dioxidot, ezek elegyítése pedig csak a palackozóüzem területén történhet, palackozáskor.
Winelovers borok az olvasás mellé