Több mint húsz év börtön a cseh szeszhamisítóknak

Borászportál
2012. október 29., 11:40


Metil-alkohol-mérgezés - Összesen 7600 üveg hamisított rumot foglaltak le a cseh hatóságok. A palackok metanoltartalma meghaladta az 50 százalékot, így fogyasztásuk halálos lehetne. A halálos dózisú metanol keverék fő előállítói és terjesztői húsz évnél is hosszabb szabadságvesztésre számíthatnak.
Több mint húsz év börtön a cseh szeszhamisítóknak
 
A Ceske Noviny beszámolója szerint a 7600 üveg hamisítvány az alacsony árkategóriás cseh rum, a Tuzemak címkéjével volt ellátva. A Tuzemak védjegyjogosultja, a Drak nevű italgyártó elhatárolódott a hamis italoktól, jelezve bizonyosan nem tőlük származnak a potenciálisan mérgező hamisítványok.
 
Az 50 százaléknál magasabb metanoltartalmú hamisítványokat a Drak italok kizárólagos cseh forgalmazója, a Verdana dél-morvaországi telepén találták meg. A helyszínen összesen több mint 56 ezer liter alkohol került elő, amelyeken nem szerepelt gyártási szám és származásuk sem volt dokumentumokkal igazolható.
A hatóságok egyelőre vizsgálják, hogy a most lefoglalt hamisítványok összefüggésbe hozhatók-e azokkal a hamis italokkal, amelyek az elmúlt hat hétben összesen 30 ember halálát okozták. A halálos hamis alkohol esetében észak-morvaországi származást állapítottak meg a vizsgálatok során. A példa nélküli hamisítási ügyben több tucat személy ellen zajlik az eljárás Csehországban. A halálos dózisú metanol keverék fő előállítói és terjesztői húsz évnél is hosszabb szabadságvesztésre számíthatnak.
Winelovers borok az olvasás mellé