Index: 5-6 italnagyker maradhat talpon

Borászportál
2015. január 06., 10:04


A jelenlegi állás szerint január elsejétől egy évig minden ital-nagykereskedőnek az árbevételétől függetlenül le kell tennie a 150 milliós jövedéki biztosítékot.
Index: 5-6 italnagyker maradhat talpon
Hosszú cikkben számol be az Index arról, hogy habár először azt mondták, csak egy technikai hiba miatt tűnhet úgy, hogy a kormány ki akar szorítani több mint száz kisvállalkozót az italpiacról, a Miniszterelnökség irányából nagyon egyértelműnek tűnik az erre való szándék. A fideszes Gulyás Gergely jobbító módosítóját eddig kétszer tolták félre valakik, így januárban kisebb meglepetésre életbe lépett a kicsiket ellehetetlenítő rendszer.
Az elfogadott törvény szerint az italnagykereknek február 1-jéig le kellene tenni a 150 milliós jövedéki biztosítékot, vagy legalábbis megindítani a banknál a bankgarancia intézését, és az erről szóló papírt bemutatni a NAV-nak. Ha ezt megteszik, április 30-ig kapnak időt arra, hogy az engedélyt megkapják.
Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke beadott egy módosító javaslatot (300 milliós éves nettó árbevételnél maradt volna az eddigi 22 milliós biztosíték, 150 milliót csak évi 2 milliárdos bevétel felett kellett volna fizetni), de az Index információi szerint a Miniszterelnökség belepiszkált a törvénybe, így egy évig mégiscsak él az egységes, kicsiket ellehetetlenítő rendszer, majd egy év múlva jöhet Gulyásék sávos megoldása. Vagyis 2015-ben az árbevételtől függetlenül kell letenni a 150 milliós jövedéki biztosítékot.
A hírportál szerint 5-6 nagykernek biztosan nem kell majd aggódnia, azoknak, akik simán le tudják tenni a 128 millió forinttal megnövelt biztosítékot. Ilyen a Centrál Drinks Kft., a Vimpex Drinks, az Ital Magyarország és Raiker.
UPDATE:
Az MTI híre szerint jövő január 1-je helyett már idén márciusban hatályba léphet az alkoholok jövedéki biztosítékának sávos megállapítása, mert Gulyás Gergely most azt kezdeményezte, hogy a jövedéki biztosítékot a nettó árbevétel függvényében megállapító szabályozás 2016. január 1-je helyett már idén március 1-jén lépjen hatályba.
A borítókép innen származik.
Winelovers borok az olvasás mellé