Jóval kevesebb pálinka lesz

Borászportál
2014. november 12., 09:33


A feketegazdaságnak kedvezhet a pálinkafőzés jövedéki adójának emelése a szakma szerint. Úgy vélik, akár 10 százalékkal is visszaeshet a legálisan előállított mennyiség.
Jóval kevesebb pálinka lesz
 
A költségeket az adó dobja majd meg jövőre - írja az MNO.hu. Eddig 86 liter pálinkát adómentesen lehetett főzetni. Januártól ezt a 86 litert 50 százalékos jövedéki adó terheli. A 87. liter után megszűnik a kedvezmény, és a teljes adót kell fizetni, ami 1670 forintot jelent literenként.
 
A lap által megkérdezett Maurer Csabáék pálinkafőző üstöket is gyártanak. Eddig bárki vehetett desztilláló berendezést otthoni főzésre. Januártól azonban csak azok főzhetnek otthon szabadon pálinkát, akik maguk termelik meg a hozzávaló gyümölcsöt. Maureréknél a hír hallatán azonnal visszaesett a megrendelések száma.
A Magyar Pálinkalovagrend nagymestere a feketepiac megerősödésétől tart. „Nyilvánvaló, hogy majdnem kétszeresére fog duzzadni az otthonfőzők által főzött gyümölcspárlat, és a mostani kereskedelem 30 százaléka is a feketekereskedelmet gazdagítja, akkor ez meg fog duplázódni. Ez a mennyiség és a legálisan közfogyasztásra, pálinkát előállító kis- és középvállalkozások hát azok bajba fognak továbbra is kerülni” – nyilatkozta Piros László.
Winelovers borok az olvasás mellé