Kaliforniai-magyar borász a Kuruc.Info tulajdonosa

Borászportál
2012. szeptember 04., 14:11


Leleplezés - A kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa,  nem más mint a festői Napa-völgyben élő volt borász, akit már korábban is többször összefüggésbe hoztak a szélsőséges nézeteiről ismert hírportállal.
Kaliforniai-magyar borász a Kuruc.Info tulajdonosa
 
A Napa-völgyben élő Bela Vargát már korábban is többször összefüggésbe hozták a szélsőséges portállal, de többször össze is keverték a Móron élő Varga Béla borásszal, akinek viszont semmi köze a honlaphoz. Bela Vargaról annyit lehet tudni, hogy 1988-ban szerzett diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd rögtön ezután az Egyesült Államokba disszidált. Először a kaliforniai Chateau Souverain , majd a Washington állambeli Claar Cellars alkalmazta. Borászati karrirejének legutolsó fellelhető, 2007-es állomása a szintén kaliforniai Callaway Wineyard. Ezen felül tulajdonosa egy magyar árukat forgalmazó Healdsburg-i boltnak, a 2008-ban megnyílt The Red Paprika-nak, ahol "visszavonult borkészítőként" jellemzi magát – adta hírül az Index az atlatszo.hu-ra hivatkozva.
 
Az Athena Intézet 2010-es oknyomozása során a riporterek fiktív hirdetést adtak fel a kuruc.infón, hogy teszteljék, hogyan jut el a hirdetési bevétel a tulajdonoshoz. Az egyik fizetési mód az volt, hogy a kérdéses összeget dollárban utalják át Varga Béla (avagy Bela Varga) kaliforniai bankszámlájára, és a nemzetközi banki átutaláshoz szükséges összes adatot is megadták az újságíróknak. Miután a riporterek ezt megírták, egy Varga Béla néven, kaliforniai, Healdsburg-i IP-címről kommentelő olvasó később több kommentben is megfenyegette őket, például ezzel: “Pedig olyan könnyű zsidó ügyvédeket es gyerekeket, mint te is bírsz lenni, kanálisba lemosni.”
Az atlatszo.hu szerint ez a Bela Varga minden bizonnyal azonos azzal a Bela Vargával, aki a Facebookon több profilt is regisztrált a saját nevén, és ezekkel ír hozzászólásokat a kuruc.infón. Legutóbb a Csatáry László ellen tüntetők nevének, személyazonosságának beküldésére bíztatta az olvasóit és 75 ezer forintot ajánlott fel az információkért.
Az atlatszo.hu azután kezdett nyomozásba, hogy a kuruc.infón hamis és becsületsértő hirdetés jelent meg az oknyomozó portált elindító Bodoky Tamás, az Index korábbi munkatársa nevében. A hirdetés Bodoky 2010-es, Túlkapások – újratöltve című könyvét úgy reklámozza, mintha azt a szerző a lakásán, ÁFA-mentesen árulná, sőt Bodoky neve és lakcíme “hirdetésszervezőként” bekerült a kuruc.info impresszumába és médiaajánlatába is.
Az atlatszo.hu feljelentést tett a rendőrségen személyes adattal visszaélésért, a rendőrség azonban egy központi utasítás alapján automatikusan megszüntette a nyomozást. A rendőrség arra hivatkozott, hogy a kuruc.infót üzemeltető cég az Amerikai Egyesült Államokban működik és a magyar hatóságok az USA-val kötött jogsegély egyezmény alapján a portál tulajdonosára vonatkozó információt nem szerezhetnek be az anonim domainszolgáltatótól.