Keresd a védjeggyel ellátott pálinkákat!

Borászportál - MTI
2013. június 14., 13:14


Garancia a minőségre - Újabb 19 pálinka szerezte meg a jogosultságot a Pálinkavédjegy használatára, így már összesen 35 termék rendelkezik a matricával - tájékoztatott a pálinkákat minősítő Wessling Hungary Kft. A közlemény szerint a tavaly bevezetett védjegyrendszer garanciát ad arra, hogy a matricával ellátott palackokban valóban kitűnő minőségű pálinka van, ezzel segíti a fogyasztók biztonságát és a jobb tájékozódást.
Keresd a védjeggyel ellátott pálinkákat!
 
Keresd a védjeggyel ellátott pálinkákat!
Petzold Attila pálinkaszakértő, a Brill Pálinkaház tanácsadója (fotó: Németh Richard)
A matricás pálinkák a rangos versenyeken ezüst- vagy aranyérmés minősítést kapnának, a védjegy megszerzéséhez ugyanis a maximális húszból legalább tizenhat pontot kell elérniük.
A védjegyrendszer két alappillére a laboratóriumi és az érzékszervi vizsgálat. A laboratóriumi vizsgálatok során elemzik egyebek mellett az alkohol-, a metanol- és a hidrogéncianid-tartalmat. Európai uniós ajánlás alapján megvizsgálják a Magyarországon eddig nem elemzett, de a csonthéjas gyümölcsből származó pálinkák esetében az élelmiszerbiztonság érdekében az etil-karbamát tartalmat is.
Az érzékszervi bírálat során a Pálinka Nemzeti Tanács nyilvántartásában szereplő tapasztalt szakértők minősítik a termékeket. A kiváló minőség folytonosságának biztosítéka az is, hogy a védjegyet elnyert pálinkák 20 százalékát évente ismételten ellenőrzik – hívja fel a figyelmet a társaság.
Akikben nem fog csalódni
A védjegyrendszer tavalyi meghirdetése óta tíz gyártó - a Bolyhos Pálinka, a Brill Pálinkaház, a Csalló Pálinka Manufaktúra, az Etyeki Czimeres Pálinka, a Nobilis Pálinka, Sendula Zoltán, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Prekop Pálinkamanufaktúra, a Téti Pálinkafőzde és a Zimek Manufaktúra összesen 35 terméke kapta meg a Pálinkavédjegy matricát.
A védetté nyilvánítás következő fordulójára várhatóan a negyedik negyedévben lehet majd jelentkezni. A matricával ellátott pálinkák a www.palinkavedjegy.hu honlapon nyomon követhetők – áll a közleményben.
***
A védjegyről bővebben
A Pálinkavédjegyet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2011.okt.19-én kelt védjegyokiratában lajstromozta (védjegyokirat.pdf) A rendszer részletes működéséről a Pálinkavédjegy megfelelőség-tanúsító rendszer működési szabályzatában tájékozódhatnak, amit innen tölthet le.
A pálinka védjegy rendszer műszeres analitikai vizsgálattal alátámasztott érzékszervi bírálati rendszeren alapszik. A pálinka védjegy arról tájékoztatja a fogyasztót, hogy a pálinka átesett olyan műszeres analitikai vizsgálatokon, amelynek eredménye alapján megállapítható, hogy megfelel a jogszabályi elvárásoknak az összetétel vonatkozásában, továbbá érzékszervi bírálói minősítése is elérte a megkívánt szintet. A két feltétel együttes teljesülésekor kerülhet kiadásra a védjegy. A védjegy matricával jelzett palackokban, csak olyan pálinka lehet, amely pálinkaversenyeken ezüst, vagy aranyérmés minősítést kapna, mivel a minta érzékszervi vizsgálatát a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelet – az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről – szerint kell elvégezni, és az a minta tekinthető érzékszervi vizsgálat szempontjából megfelelőnek, amely legalább 16 pontot ért el.
forrás: palinkavedjegy.hu
***