Kristinus, ahol a bordói szőlőfajták magyar otthonra találtak

(X)
2015. november 12., 06:19


A bordói fajták iránti elkötelezettség jegyében mutatja be kézzel szüretelt fajtaszelekcióját a Nagy Bordói Kóstolón a korábban AX néven ismert kéthelyi Kristinus Borbirtok. Kéthelyen mindig is komolyan vették a bordóit, amit a szavak mellett a fajtákkal elért elismerések is megmutatnak.
Kristinus, ahol a bordói szőlőfajták magyar otthonra találtak
Csak néhány példát megemlítve a díjak közül, az idei VinAgora legszebb magyar fajtaborának járó elismerésével jutalmazták a pincészet 2011-es merlot-ját, cabernet franc-ja pedig arany minősítést szerzett ugyanezen a seregszemlén. A névváltással a minőség és a bor iránti szenvedély semmit sem változott, de még sokoldalúbbá vált mindaz, amit a balatoni pincészet immár Kristinusként kínál.

Kéthelyen a Balaton és a helyi prémium borok szerelmesei megtalálják számításukat. A pincészet mind mennyiségben, mind minőségben a hazai borpiac meghatározó szereplőjének számít, amely komoly hangsúlyt fektet az itt szerzett és borokhoz kapcsolható élményekre. Ennek jegyében a Kristinusnál töltött idő jóval több lehet, mint egy egyszerű pincelátogatás, hiszen a változatos funkciók betöltésére alkalmas rendezvénytermük és szabadtéri színpaduk mellett, a megújulás jegyében új szolgáltatásokkal és borokkal is bővítik kínálatukat.
 
Kristinus, ahol a bordói szőlőfajták magyar otthonra találtak
A Kristinus Borbirtok Kéthelyen

Az új borok között is kiemelt szerepe marad a bordói fajtáknak, melyeknek a kéthelyi dűlők tökéletes otthont adnak, így ezek továbbra is kiemelt fontosságú lesz a Kristinus vörösbor-szelekciójában. Új borászuk Bordeaux-ban is szerzett tapasztalatot korábbi munkássága során, ennek köszönhetően valódi szakértelemmel, elkötelezettséggel és szeretettel fordul majd a fajták irányába, legyen szó cabernet sauvignonról, cabernet franc-ról vagy akár merlot-ról.
 
Kristinus, ahol a bordói szőlőfajták magyar otthonra találtak

A következő időszakban a Nagy Bordói Kóstolón túl is számos rendezvény ad alkalmat arra, hogy a Kristinus boraival még szélesebb közönség ismerkedhessen meg. A sorban első a november 11-én a Gresham Palotában megrendezett Business Wine, ahol idei új boraik közül az Irsait és Birtok Rosét, valamint a 2011-es merlot-t és cabernet franc-t mutatják be. November 12-én a Balatonboglári Bormustrán a borvidék termelőivel közösen kóstoltatnak saját borbirtokukon, 14-én pedig Kristinus borokkal párosított Márton-napi Jazz és Borvacsorát tartanak. A libavacsorát a borászat legjobb tételei és élő jazz zene kíséri. Az idén már november végén megkezdődő adventi időszakban is érdemes lesz ellátogatni a Kristinus Borbirtokra, a karácsonyi készülődés jegyében nem csak a felnőtteket várják majd programok. Szilveszterkor már hagyományként tartanak élőzenés estét: a főszerepbe természetesen ekkor is a borok kerülnek majd.
Winelovers borok az olvasás mellé