Kritikus helyzetben az ukránok nemzeti itala, a vodka

Kovács Andrea
2013. október 24., 12:25


Szeszipar - Csaknem egyharmadával esett vissza Ukrajnában a vodkagyártás, az előállított sör mennyisége pedig több mint egyötödével csökkent az idei és a múlt év szeptemberi adatainak összehasonlítása alapján - hozta nyilvánosságra kedden az állami statisztikai hivatal.
Kritikus helyzetben az ukránok nemzeti itala, a vodka
 
Kritikus helyzetben az ukránok nemzeti itala, a vodka
A First Guild Vodka egy prémium kategóriás ukrán termék - ez se fogy (fotó: www.freewtc.com)
Az adatok szerint a 45,4 százalékosnál nem magasabb szesztartalmú vodkából 21 millió litert gyártottak Ukrajnában az idén szeptemberben, 31,6 százalékkal kevesebbet, mint amennyit tavaly szeptemberben állítottak elő.
Augusztusról szeptemberre a vodkagyártás 2,6 százalékot esett vissza. Az év első háromnegyedében 19,5 százalékkal csökkent az előállított vodka mennyisége 194 millió literre.
Malátasörből – beleértve az alkoholmentes és a 0,5 százaléknál kisebb szesztartalmú sörféléket is – 2013 szeptemberében éves összehasonlításban 21,5 százalékkal kevesebbet, 168 millió litert állítottak elő Ukrajnában.  
Eközben 10,6 százalékkal, azaz 4 millió literre növekedett a brandygyártás. Az édes likőrök és egyéb más szeszesitalok gyártása ez év szeptemberében 3,3 százalékkal nőtt a múlt év kilencedik hónapjában előállított mennyiséghez képest, elérve a 9 millió litert.
 
Winelovers borok az olvasás mellé