Lassan tönkremennek a hazai borászatok?

Pénzcentrum
2024. június 04., 12:33


A Pénzcentrum cikkében hat hazai borrégió nagyobb pincészeteinek tavalyi teljesítését vizsgálták az éves üzleti beszámolójuk alapján. A kép nem túl rózsás: alig van olyan borászat, amelyik jobb évet zárt volna a tavalyinál.
Lassan tönkremennek a hazai borászatok?
A borászatok számára a legnagyobb problémát a fogyasztás drasztikus csökkenése, a növekvő adminisztrációs terhek és a magas előállítási költségek idézik elő, valamint hogy jó ideje nagyobb áremelést nem tudnak végrehajtani.
 
Ez a cikkünk kétéves, de azóta sem sok minden változott: Mennyi marad egy palack bor árából a borász zsebében?
 
A cikkben a 2023-as év adózott eredményét hasonlították össze a tavalyi évivel, valamint az értékesítésük nettó árbevételét is vizsgálták. Ahol releváns volt, ott megnézték a belföldi és a külföldi értékesítés közti különbségeket is.
 
A cikkben szereplő borászatok közül - amely korántsem teljes, hiszen sokan nem adták le időben a beszámolót -, csak a Frittmann Borászat, a Font Pincészet, az Ostoros Családi Pincészet, a Takler Borbirtok, Günzer Tamás Pincészete, a Ruppert Pince és a Royal Tokaj Borászat zárta jobban évet a tavalyinál. Olyan elismert, prémium kategóriájú borokat készítő borászatok teljesítettek rosszabbul, mint a Szepsy Pince, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Thummerer Pince, a Bock Pince, a Vylyan Pince vagy Gere Attila Pincészete.
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé