Lehetőségek, 20 kómában töltött év után

Borászportál
2015. április 15., 21:48


Az idei húsvéton közel 20 év után a Gyöngyös melletti, 200 éves Farkasmályi Műemlék pincék újra megnyíltak a nagyközönség előtt. A különleges hangulatú rompincesor a Farkasmályi völgyben, kedves kis ajtócskák mögött, hatalmas légterű kézzel vájt pincerendszerként várja látogatóit.
Lehetőségek, 20 kómában töltött év után
A rompincékben húsvét vasárnapján több turnusban borkóstolással egybekötött pincetúrákon vettek részt az érdeklődő vendégek, akik egyszerre élvezték a történelmi hangulatot, a nyugodt környezetet és a mátrai borokat.
Több szállodából buszos transzferrel, romantikus kisvasúttal, vagy a Sárhegy és Gyöngyös felől túraútvonalon könnyedén megközelíthető Farkasmályi-völgy kedves végállomása lehet a Mátrai kirándulásoknak. A történelmi pincesor bemutatja a Mátrai borvidék jellegzetes borait, vezetett bortúrákon szakértő idegenvezetéssel járható be a pincerendszer, de lehetőség van egyéni és csoportos szervezésű borkóstolókra, boros rendezvények megszervezésére és befogadására is. A Mátrai Múzeum szakértői támogatása mellett a tervek között szerepel Pincemúzeum kialakítása, ahol a kádár szakma, a szőlőművelés régi módszerei, a mátrai szőlészet és borászat régi technológiái, a mátrai borvidék földrazja és sajátosságai lesznek láthatók.
 
Lehetőségek, 20 kómában töltött év után
Farkasmály
 
Farkasmályon 2015. április 17-18-án pincefesztivál is lesz, ezzel újra a történelmi hagyományokkal rendelkező szórakoztató szerepét is visszakapja a rompincesor. A fesztivál nyitányaként 2015 április 17.-én 10:00-tól szakmai előadásokból álló program veszi kezdetét a 11. pincében, ahol a vendégek megismerkedhetnek a pincesor történelmével, a fejlesztési lehetőségekkel, a műemlékvédelmi kérdésekkel és a mátrai borászat és a mátrai borvidék sajátosságaival. Az előadások ingyenesek és szabadon látogathatóak minden érdeklődő számára.
 
A Pincenyitó Borfesztiválon a főszereplő borok és borászok mellett fellépő mátrai zenekarok a prímadíjas Empty Pubs, a Random Akusztik, a Béres-Deáx Duó és lendületes stílusú rockabilly zenéjével lehengerlő Tom White & The Mad Circus zenekarok a két hétvégi nap során biztosítják a jó hangulatot a kikapcsolódni vágyók részére.
 
Részletes program a farkasmályi pincesor weboldalán elérhető.
Winelovers borok az olvasás mellé