Magyar borok a G20-aknak... És ezeket tényleg fél évig válogattátok?

Kegyes Csilla, Palack
2013. szeptember 05., 15:04


Hír + kritika - Majdnem féléves kiválasztási folyamat után az orosz államfői adminisztráció illetékesei négy magyar bort és további két ismert magyar italt találtak érdemesnek arra, hogy bemutatkozhassanak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet állam- és kormányfőinek szentpétervári csúcstalálkozóján. A tisztesség kedvéért ideidézzük egy borblogger, Palack, a hírhez fűzött kemény hangú kommentjét.
Magyar borok a G20-aknak... És ezeket tényleg fél évig válogattátok?
 
Magyar borok a G20-aknak... És ezeket tényleg fél évig válogattátok?
fotó: Monte Tokaj
Így szól az MTI híre, Kegyes Csilla tollából:
A világpolitika neves szereplői 6 puttonyos Tokajit (Monte Tokaj 2oo2-es Muscat Lunel), egy egri (Vincze Béla Cabernet Cuveejét), valamint egy villányi vöröset (Wunderlich pincészet, Cabernet Franc) és egy somlói (Tornai Pincészet 2011-es Aranyhegy Juhfark) fehér bort kóstolhatnak meg. Emellett Unicumot és Törley Chardonnay Brut pezsgőt is kínálnak a vendégeknek a Vengerskoje Vino (Magyar bor) nevű cég által bérelt magyar-orosz kóstolóháznak elnevezett étteremben, amely a csúcstalálkozó helyszínén, a Konsztantyinovszkij dvorec mellett található – tájékoztatta az MTI-t Kiss Szilárd a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséja.
Egy éve lesz annak, hogy Viktor Csirkovtól, az orosz államfő szentpétervári rezidenciája, a Konsztantyinovszkij dvorec gazdasági vezetőjétől a kóstolóház felkérést kapott arra, hogy a csúcstalálkozó idején adjon ízelítőt a magyar konyha remekeiből is a magas rangú vendégeknek - tette hozzá az attasé. A magyar étterem az állam- és kormányfők vendégházaival szemben van azon a területen, ahol a vendéglátást is megszervezik, így adódott a lehetőség arra, hogy a magyar gasztronómia legjavát is bemutathassák a G20-as csoport csúcstalálkozóján.
 
A diplomata örömmel számolt be arról is, hogy a Konsztantyinovszkij dvorec területén lévő egykori jégveremben, a Lednyikben is lesz egy magyar étterem.
Szentpéterváron kedvelik és ismerik a tokaji bort. I. Péter hozatta be először annak idején II. Rákóczi Ferenc pincéjéből az első borokat arról a vidékről. Tavaly pedig egy tokajival köszöntötték fel Vlagyimir Putyint a születésnapján. Az orosz államfő a hatputtonyos aszút kedveli - mondta a moszkvai magyar mezőgazdasági attasé.
Ez pedig Palack, a fentiekhez fűzött kommentje:
Büszkén járja be az internetet az MTI szívet melengető híre. A  szentpétervári G20-as találkozón majdnem féléves kiválasztási folyamat után négy magyar bor és két híres magyar ital is ott lesz. Egyáltalán nem lepődtem meg a borok listáján, hiszen ki is képviselhetné Magyarországot és azon belül világhírű borvidékünket Tokajt méltóbban, mint a régió egyik legdinamikusabban fejlődő bortermelője a Monte Tokaj, akik a "borgyártás" (!!) során sikeresen alkalmazzák az innovatív technológiákat és a modern berendezéseket. Ki ne ismerné a szőlőbirtok ihletőjét és tulajdonosát Kiss Szilárd Miklós urat, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a magyar bortermelés hírnevének emelésével. Biztos csak véletlen egybeesés, hogy a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséját is Kiss Szilárdnak hívják. Az ő hatputtonyos muscat lunel aszújukhoz csatlakozik Vincze Béla olajosan, már-már glicerinesen sűrű cabernet cuvée-je. Hogy még inkább megismerjék a csúcstalálkozó résztvevői a magyar fajtákat, Villányt Wunderlich Alajos cabernet franc-ja képviseli, bár ez nem is az övé, ugyanis a pince névadója már átigazolt a Wunderlich családi pincészethez, így akár becsempészhetnénk a listába egy ötödik magyar bort is. A Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfarkja kicsit kilóg a sorból, mert magyar fajta és akár még jó is lehet. Korrigálunk a Törley Brut-tel, ami a külföldieknek izgalmas chardonnay-ből készül, és az Unicummal, ami finomabb, egyedibb és természetesebb, mint bármelyik magyar pálinka. Na zdarovje, az elvtársaknak!
*
Winelovers borok az olvasás mellé