Megint átszervezik az állami borászatot

Borászportál
2016. július 28., 13:26


Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter augusztus elsejéig kapott időt arra, hogy visszahívja a Grand Tokaj ügydöntő felügyelőbizottságát.
Megint átszervezik az állami borászatot
A Grand Tokaj Zrt.-ben évek óta nem a vezérigazgató, hanem az ún. ügydöntő felügyelőbizottság számít a fő döntéshozó testületnek, melynek elnöke Tombor András, Orbán Viktor egykori biztonságpolitikai tanácsadója - írja a HVG. A lap úgy fogalmaz, hogy Tombor a céget illető összes fontos kérdésben a mindenkori vezérigazgató felett állt.
 
Ez a struktúra változik meg a jövő héttől: a felügyelőbizottság, de annak jogosítványa ismét csak a klasszikus kontrollszerepekre korlátozódik majd. 
A frissen kiadott jogszabály értelmében az átszervezés a nemzeti fejlesztési miniszter feladata lesz. Dr. Seszták Miklósnak augusztus 1-ig kell megtennie a szükséges intézkedéseket, vagyis visszahívnia a cég ügydöntő felügyelőbizottságát és átalakítania a vállalatirányítási struktúrát.
 
Nem egészen két órával azután, hogy a HVG szerkesztősége aktiválta a hírt, hosszú interjú jelent meg Tombor Andrással az Origoban. Ebben a menedzser a változásokkal kapcsolatban így fogalmaz:
 
Megint átszervezik az állami borászatot
Tombor András (Fotó: Origo.hu)
 
„A folyamatos válságkezelésből most végre áttérhetünk egy „nyugodtabb", kevesebb azonnali és direkt döntést igénylő irányítási rendszerre, hiszen ma már a Grand Tokaj a nyugati típusú szövetkezeti rendszer irányába tart. Az új vezetésbe már olyan emberek kerültek, akik alapvetően a borvidéket képviselik, igazi ágazati szakemberek. Ők pontosan tudják, mi az alapkoncepció, nyilván ehhez képest tudják eldönteni, milyen irányba kell tovább haladni. Itt az idő, hogy a borvidéki szereplők tudatosabban kezdjék el képviselni a saját érdekeiket, és felelősséget vállaljanak a döntéseikért.”
 
A HVG úgy tudja, hogy a Grand Tokaj vezetősége átalakításának hátterében a helybéliek és a fővárosi vezetésű menedzsment konfliktusai, politikai összefüggésekben pedig alapvetően a Lázár-Seszták rivalizálás áll.
Winelovers borok az olvasás mellé