Megint bekerült egy tokaji aszú a világ legjobb borai közé

Borászportál
2013. november 19., 12:11


Wine Spectator Top 100 - Huszadik lett a Chateau Dereszla 2007-es 5 puttonyos tokaji aszúja a Wine Spectator hétfőn közzétett 2013-as top százas listáján, amelyet a világ egyik vezető boros szaklapjának szerkesztői állítanak össze az elmúlt egy évben kóstolt tételekből.
Megint bekerült egy tokaji aszú a világ legjobb borai közé
 
Megint bekerült egy tokaji aszú a világ legjobb borai közé
 
Az 1988 óta minden évben összeállított listán idén is a vörösek dominálnak: a dobogóra ezúttal spanyol (Cune Rioja Imperial Gran Reserva, 2004), francia (Chateau Canon-La Gaffeliere, Saint-Emilion, Bordeaux, 2010) és amerikai (Domaine Serene Pinot Noir, Willamette Valley Evenstad Reserve, Oregon 2010) borok kerültek.
legjobb húszba három fehérbort válogattak be a szerkesztők, a tokaji aszún kívül egy kaliforniai (Kongsgaard, Napa Valley, 2010) és egy dél-afrikai (Hamilton Russell, Hemel-en-Aarde Valley, 2012) chardonnay-t.
A Chateau Dereszla 95 pontra értékelt, 2007-es 5 puttonyos tokaji aszúja a Wine Spectator szerint érett, intenzív és dinamikus, az édes ananász, sárgabarack és mangópüré ízjegyeivel. Gazdag, mégis tiszta bor, sok vaníliával, szerecsendióval és egyéb egzotikus fűszerrel, hosszú utóízzel - áll az értékelésben.
A Dereszla-tétel egyelőre még nem kapható, Wine Spectator-győztes 2007-es ötputtonyos aszú elődje, a 2006-os (mely előtt szintén leborult a Wine Spectator 2011-ben) viszont még megtalálható a pincészet honlapján, ezért nagy valószínűséggel még magában a pincészetben is. Gyűjtők, útra fel!
Az amerikai szaklap weboldala szerint kóstolóik évente több mint 15 ezer bort értékelnek, és ezek közül állítják össze minden esztendőben a top 100-as listákat.
A Wine Spectator teljes idei listája itt olvasható
 
Winelovers borok az olvasás mellé