Mégis lesz aszútermés Tokajban

Borászportál
2011. október 23., 08:43


Bár a borászok már nem is reménykedtek benne, mégis lesz idén aszútermés Tokaj-Hegyalján. Ugyan kis mennyiségű, de rendkívül jó minőségű aszútermést szüretelhetnek ezekben a napokban azok a termelők, akik korábban nem szedték le a szőlőt.
Mégis lesz aszútermés Tokajban
 
Jól járt, aki kivárt a szürettel a tokaji borvidéken, mert az előzetes várakozással ellentétben egyes területeken mégis beaszúsodott a szőlő. A nagy szárazság miatt a bogyóhéj elvastagodott, magyarázta Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A szőlőszemek töppedése magas mustfokról indult meg, így nagyon jó minőségű aszú készülhet majd. A szüretet elkezdték, az aszúszemeket egyesével szedik a tőkéről, de magát a fürtöt még nem vágják le. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Az utóbbi időben adtak le aszútermést a szőlősgazdák az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt.-nek is – erősítette meg Marczinkó Ferenc, a cég termelési igazgatója. Igaz, ez a mennyiség szokottnak alig több mint egy százaléka. Tapasztalataik szerint a borvidék déli és középső részén alakultak ki a borkülönlegességek alapanyagául szolgáló aszúszemek a fürtökön.
Mégis lesz aszútermés Tokajban
Az esőtől felrepedt, sérült bogyókat gyorsan megtalálja a Botrytis Cinerea, a szürkepenész, amely végső soron az aszúsodásért felelős.
Winelovers borok az olvasás mellé