Megkóstolták az 500 éves ősszőlő borát

Borászportál - MTI
2016. augusztus 10., 20:46


Nagyon érdekesnek és nagyon fűszeresnek találják a nevezetes 500 éves burgenlandi szőlőtőke terméséből készült bort - közölte kedden honlapján az osztrák köztévé.
Megkóstolták az 500 éves ősszőlő borát
A zöld veltelini egyik ősi változatának tekintett, a hagyományból már ismert szőlőt 16 éve fedezték fel újra egy véletlen folytán a burgenlandi Kismarton St. Georgen nevű városrészében. Egyesület alakult a megmentésére és a szaporítására, és az új hajtások terméséből tavaly első ízben bor is készült, 300 liter mennyiségben. 
 
Az ORF-beszámoló szerint a St. Georgen-i őstőkéről szüretelt bor íze nemcsak az osztrák borászokat és kutatókat lepte meg, hanem nemzetközileg ismert borszakértők is lelkesen beszélnek róla. 
 
„Egy vezető amerikai borász azt mondta, hogy a bor nagyon komplex összetételű, van benne burgundi vonal, nagyon intenzív, és hogy ő nem számított ilyen ízre” - idézi a honlap a St. Georgen-i Őstőke Egyesület egyik tagját. 
Az egyesület további kísérleti szőlőkerteket szeretne létesíteni a törvényileg előírt vizsgálatok lezárultával. "Egy biztos: a St. Georgen-i őstőkén termő szőlőfajta történelmileg és ízében is jelentősen gazdagítja az osztrák borászatot" - írja az ORF honlapja. 
 
A legendás szőlőtőkét 2011-ben szétvagdalták, de a növény túlélte a vandál pusztítást, és még abban az évben felvették Ausztria védett természeti értékeinek a listájára.
Winelovers borok az olvasás mellé