Mértékletes borozással a prosztatarák ellen

Borászportál
2016. október 14., 19:49


Most nem brit, hanem finn tudósok brillíroztak: kimutatták, hogy azon férfiak, akik alkalomadtán iszogatnak, kisebb eséllyel betegednek meg prosztatarákban, mint azok, akik kerülték az alkoholfogyasztást.
Mértékletes borozással a prosztatarák ellen
A tudósok legelső megállapítása szerint bizonyos vörösborokban található vegyületek (például flavonoidok) felveszik a harcot a rákos sejtek ellen, 2007-ben azonban ezt az állítást egy másik tanulmány megcáfolta. Most viszont végre valós eredményt mutattak fel a kutatásban már 30 éve dolgozók, miszerint a mérsékelt alkoholfogyasztás esetén sokkal kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye.
 
1981 és 2012 között több mint 11.000 ikerpárt vizsgált meg egy harvardi kutatócsoport számos finn egészségügyi intézménnyel közösen. Ennek eredményét idén nyáron hozták nyilvánosságra: a finn férfiak közül összesen 601-en lettek prosztatarákosak a vizsgált időszakban.
 
Mértékletes borozással a prosztatarák ellen
 
Ugyanakkor az eredmények ennél bonyolultabbak, ugyanis azoknál, akik masszívan ittak (tehát több, mint heti 14 egységnyi italt), magasabb volt a prosztatrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak finoman fogyasztottak (maximum heti 3 ital). Ami azonban most feltűnt nekik az, hogy akik egyáltalán nem fogyasztottak alkoholt, magasabb kockázattal lettek rákosak, mint mérsékelten ivó társaik.
 
Ám a Bostoni Egyetem kritizálta a kutatást, mert szerintük nem vették figyelembe a megfigyelt személyek táplálékbevitelét, illetve az sem mindegy, hogy pontosan milyen alkoholról is van szó.
 
Ramon Estruch, a Barcelona Egyetem professzora szintén hozzáfűzte, hogy saját kutatásaik szerint, a különféle étrendek eltérő kockázatot jelentettek: tehát igenis befolyásolták a rák kialakulásának esélyét. A mediterrán étrend szerint élők esetében például sokkal kisebb a kockázat, mint az amerikai gyorsétel-kultúra áldozatainál.
 
Akárhogy is van, egy pohár bor néha-néha nem árthat.
 
Winelovers borok az olvasás mellé