Mobil alkalmazással a lisztharmat ellen?

Borászportál
2016. január 18., 21:45


A szőlő- és borágazatban előforduló legnagyobb költségeket okozó betegség a lisztharmat. Ennek felismerésének megkönnyítésére készítettek mobil alkalmazást a University of Adelaide kutatói.
Mobil alkalmazással a lisztharmat ellen?
Az egyetem munkatársait a PMapp nevű szoftver fejlesztésében a Wine Australia támogatta egy szélesebb kutatási projekt részeként, objektív mértékegységeket keresve a lisztharmat meghatározásához. A program a betegség felmérését könnyíti meg, IOS és Android rendszeren egyaránt elérhető. A tudományos munka egy szőlészekből, borászokból, független felügyelőkből és kutatókból álló csapat állandó konzultálásával folyt - olvasható a Phys.org oldalán..

A lisztharmat világszerte a bortermő szőlők egyik legkomolyabb betegsége, amely Ausztráliában az ellene való védekezés és az általa okozott termésveszteség miatt a borászatoknak évente körülbelül 76 millió dollárnyi pluszköltséget okoz - mondta Eileen Scott, a University's School of Agriculture, Food and Wine növénybetegségekkel foglalkozó professzora.
 
A betegség komoly minőségi problémákat eredményez a borban kellemetlen íz- és aromaanyagokat képezve. A chardonnay esetében például azt figyelték meg a kutatók, hogy a fürtök felületének akár kis részén is megjelenő lisztharmat olajos ízérzetet ad a későbbi bornak. A borszektor hasonló okokból nem tolerálja a lisztharmatos szőlőt, amely sokszor leminősítésre, vagy indolokt esetben teljes eltávolításra kerül. Ez a jelenség igen drága a borászok számára.
 
Mobil alkalmazással a lisztharmat ellen?
Fotó: Wikipedia.org
 
A betegséget nem könnyű észrevenni, hiszen az a szőlőn majdnem mindenhol megjelenik, de tünetei nehezen láthatóak, vagy könnyen összekeverhetők porral, vagy egyéb szennyeződésekkel. A PMapp egy egyszerű eszköz, amely hatékony értékelést tesz lehetővé, és felméri a lisztharmat súlyosságát és elterjedtségét a szőlőben - állítják a fejlesztők.
 
Dr. Liz Waters (Wine Australia Research Development) szerint az olyan eszközök, mint a PMapp nagyban hozzájárulnak a szőlő és a borok jó minőségéhez Ausztráliában. Az ezen a területen végzett kutatások alapvető célja objektív analitikai módszerek kifejlesztése, a lisztharmat fertőzési szintjeinek meghatározásához. Míg a szemmel történő vizsgálat szubjektív, ez az új alkalmazás pontosan szolgáltatja a kellő adatokat, ezzel segítve a hatékony és költségkímélő szőlészeti eljárásokat - mondta Dr. Waters.

A PMapp lehetővé teszi a felhasználó számára a lisztharmat súlyosságának meghatározását minden egyes szőlőfürtön. Az alkalmazás megbecsüli, hogy a fürt hány százalékát fedi be a fertőzés, és ezt összehasonlítja egy, a számítógép által generált képpel. Ezután kiszámolja a fertőzött fürtök arányát, vagyis az elterjedtséget, illetve a fertőzött felület méretéből a fertőzés súlyosságát, majd táblázatba foglalja a mért adatokat a további analízisek számára. Az alkalmazásba épített központi hivatkozás és képkereső pedig további betegségmintákkal ismerteti meg a felhasználókat. Az alkalmazást segítő weboldal egyelőre fejlesztés alatt áll, és várhatóan január végére válik teljesen működőképessé.
 
Az alkalmazás elérhető az App Storeban és a Google Play Áruházban
 
Fordította: Szilágyi Bence
Winelovers borok az olvasás mellé