Négy platinaérmet hoztak el a magyar borok Londonból

Borászportál
2018. május 29., 17:22


A Decanter World Wine Awards az egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi megmérettetés. Az idei évben 61 ország összesen 16 903 borát és pezsgőjét zsűrizték. A 275 szakértő, köztük 59 Master of Wine és 25 Master Sommelier május elején értékelték a mezőnyt; az eredmények már elérhetők a Decanter oldalán.
Négy platinaérmet hoztak el a magyar borok Londonból
A versenyen a tételeket először országonként, ezen belül borvidékenként, szín és szőlőfajták szerint, vakon pontozzák. A zsűritagok közösen döntenek az érmekről, aranyérmet a 95 pont feletti boroknak ítélhetnek oda. A második körben az aranyérmeseket kóstolják újra, a zsűripanel ekkor választja ki a kategória legjobbjait, a platinaérmes borokat és pezsgőket.  A regionális zsűripanelt Caroline Gilby Master of Wine vezette, aki több mint húsz éve kóstolja a régió, ezen belül Magyarország borait is és a kezdetektől bírál a Decanter World Wine Awards-on. 
 


A Kreinbacher Birtok Prestige Brut pezsgőjét 97 pontra értékelte a zsűri, ezzel kategóriájának legjobbjaként platinaérmet kapott. Az eddiginél is magasabb pontszámmal másodjára sikerült a hazai borok mellett tradicionális pezsgővel is platinaérmet elhozni a világversenyen: a tavalyi siker és az akkori meglepően erős 95 pontos eredmény után így a somlói birtoknak másodjára is sikerült az aranyéremesekhez képest szintet lépnie, ezúttal még magasabb pontszámmal. A DWWA a furmint és chardonnay házasításával készült pezsgő csodás, komplex illatát, remek intenzitását és kifinomultságát emelte ki jellemzésében. A pezsgők mezőnyében mindössze 11 platina született. 

További három platinaérmet is elnyert a világversenyen Magyarország: a Szent Tamás Pincészet 2016-os Mád Késői szüret bora, a Sauska Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2013-as évjárata és a Figula Köves 2016-ból egyaránt platinát és 97 pontot kapott. 
 
Aranyérmes magyar borok:
  • Gróf Degenfeld, 6 puttonyos tokaji aszú 2013 (Tokaj) 96 pont
  • Holdvölgy Vision 2016 (Tokaj) 95 pont
  • Orosz Gábor Kései Sárgamuskotály 2015 (Tokaj) 95 pont
  • Zombory pince, 6 puttonyos tokaji aszú, 2014 (Tokaj)
 
Ezüstérmet 22, bronzérmet pedig 24 magyar tétel kapott.
 
Winelovers borok az olvasás mellé