Nem aszúsodnak a szemek Tokajban

Agromonitor
2011. szeptember 28., 10:25


Nagyon kellene csapadék a Tokaj-hegyaljai borvidéken, ennek híján nem tud kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben – állítja Balassa István borász, a tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke. A szervezet közös borkörúttal mutatkozik be október 1-jén.
Nem aszúsodnak a szemek Tokajban
 
Az asztaltársaságba Tokajban tevékenykedő, magas minőséget képviselő pincészeteket hívtak meg, amelyek tenni kívánnak a városért és a tokaji bor hírnevének öregbítéséért. Jelenleg a Balassa Bor, a Benkő borház, a Dobogó pincészet, az Erzsébet pince, a Gizella pince, a Hímesudvar pincészet, a Majoros birtok, a Paulay borház, a Pinceköz borászat, a Sauska Tokaj és a Zöld birtok alkotják a Tokaji Borászok Asztaltársaságát. Ez egy nyílt szövetség; ha kinövi magát egy-két fiatal tokaji borász, aki megfelel az asztaltársaság kritériumainak, azokat szeretettel várjuk – tette hozzá Balassa.
 
Terveik szerint a Tokaji Borászok Asztaltársasága negyedévenként jelentkezik egy-egy nagyobb volumenű rendezvénnyel, első alkalommal október 1-jén, a tokaji borfesztivál keretében megrendezett borkörúttal. Ennek öt állomása során bemutatkozik mind a tizenegy pincészet, ezek borai mellett számos gasztronómiai és kulturális program is várja a látogatókat.

Az idei évjáratról szólva Balassa úgy fogalmazott: „ha kimegyünk a dűlőkbe, gyönyörű kép mutatkozik, de ez sajnos még nem mutatja azt, ami a szőlőben van”. Szerinte érdekes lesz az évjárat, mert nagyon kellene csapadék, ennek híján nem fog tudni kiteljesedni az a minőség, ami benne rejlik az évben. Eső nélkül is jó év lesz, de lehetne még benne több – fogalmazott. A száraz borok alapanyagai nagyon szépek, egyelőre nagyon kevés nyoma mutatkozik viszont az aszúsodásnak. Míg más évjáratokat, például a 2010-est novemberben szüretelték, idén korábban fognak – állította. Most úgy tűnik, hogy már októberben le fog zajlani a szüret.
Winelovers borok az olvasás mellé