Nem készít tokajit gyengébb minőségű szőlőből a Tokaj Kereskedőház

Borászportál
2015. június 16., 10:06


A magasabb minőségi elvárásoknak nem megfelelő alapanyagból készült borokat nem Tokajiként hozza forgalomba a jövőben az állami borászat, amely közzétette szőlőfelvásárlási ártáblázatát.
Nem készít tokajit gyengébb minőségű szőlőből a Tokaj Kereskedőház
A Tokaj Kereskedőház Zrt. idén 100 ezer mázsa szőlő felvásárlását tervezi. A legalacsonyabb kilónkénti árral számolva – az előírások szerinti legnagyobb termésmennyiség értékesítése esetén – a minimális termelői árbevétel várhatóan meghaladja a hektáronkénti 1,1 millió forintot.
 
A Tokaj Kereskedőház célja, hogy a gazdákat a tudatosabb termelés, szelektálás felé fordítsuk és így az egész régióban növekedjen a minőségi szőlő mennyisége. Az idei árstruktúra is jól tükrözi azt, hogy a Tokaj Kereskedőház mindennél fontosabbnak tartja a minőséget, és azt hajlandó meg is fizetni. – mutatott rá Gaálné Király Enikő, a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója.
 
A friss, könnyű, illetve a prémium száraz borok alapanyagaként felhasználható szőlő képezi a felvásárolandó mennyiség jelentős részét, amit teljesen egészségesen, botrytistől mentes állapotban vesz át a Tokaj Kereskedőház. A szőlő másik, kisebbik részét pedig magas mustfokú, aszúsodott szőlőként kívánják átvenni, a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagaként.
Különösen azok a tokaji szőlőtermelők járnak jól idén a Tokaj Kereskedőház felvásárlási áraival, akik a Prémium Termelői Program részesei, hiszen ők kilónként 300 forintra számíthatnak az egészséges szőlőért és 400 forintot kaphatnak az késői szüretelésű bor alapanyagaként szolgáló szőlő kilójáért. A Kereskedőház kilónként 2500 forintot fizet az első osztályú, és 2000 forintot a másodosztályú aszú kilójáért. A Prémium Termelői Programhoz csatlakozó termelőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk a szőlőművelés, a növényvédelem terén, valamint a szüret során és legfeljebb 70 mázsa szőlőt termelhetnek  hektáronként.
 
Jelentősen nő az ára idén a borvidéken legnagyobb mennyiségben szüretelt a 17-22 mustfokos termésnek is. Az egészséges, botrytistől mentes, megfelelően beérett szőlő kiváló alapanyaga a könnyű, gyümölcsös száraz boroknak. A teljesen egészséges szőlő bruttó ára a tavalyi 80 és 120 Ft/kg árról 140-150 Ft/kg-ra emelkedik 17-22 mustfokos kategóriában.
 
A Tokaj Kereskedőház a saját termőterületének hasznosítása mellett 1100 hektáros területről vásárol fel szőlőt. A minden eddiginél korábban nyilvánossá tett felvásárlási árak alapján a termelők időben eldönthetik, hogy a száraz, vagy a késői szüretelésű borok és borkülönlegességek alapanyagának előállítása éri-e meg jobban nekik. A cég a gyengébb minőségű, 17 mustfok alatti szőlő esetében alacsony felvásárlási árakat állapított meg és az ezekből készült borait nem Tokajiként forgalmazza a jövőben.
 
Ha érdekelnek a felvásárlási árak részletesen, ide kattints!
Winelovers borok az olvasás mellé