Nyári Károly: a bort is meg kell tanulni értékelni és érezni

Ribáry Manuéla
2017. március 02., 11:04


A 12. Magyar Borok Bálján Nyári Károly zongoraművész-énekes is fellépett. Az este során borokról, a bálról és a menüsorhoz kínált italokról beszélgettünk.
Nyári Károly: a bort is meg kell tanulni értékelni és érezni
Milyen a kapcsolatod a borral?

Mindig nagy tisztelője voltam a finom és magas minőségű boroknak, hiszen a borok számomra a különleges ízekről és a harmóniáról szólnak. Egyre több olyan borunk van, ami valóban értékes. A bort is meg kell tanulni értékelni és érezni. Hosszú évekig tartó hollandiai tartózkodásom alatt, megtapasztaltam, hogy milyen nagy tisztelet övezi a magyar borokat külföldön.
 
Hogy érezted magadat a borbálon?

Nagyon sok rangos és elegáns rendezvényen vettem már részt, mint meghívott fellépő, vagy mint vendég, de a 12. Magyar Borok Bálja különösen elnyerte a tetszésemet. A Corinthia Hotel patináns bálterme méltó helyszíne volt ennek a különleges eseménynek. A tökéletes, professzionális szervezés, a gyönyörű színpad és látványvilág hozzájárult a magas színvonalú esemény sikeréhez. A borbál az évek során olyan elismert társasági eseménnyé nőtte ki magát, amely alkalmával jó volt a sok kedves ismerőssel, baráttal találkozni és beszélgetni. A jövőben is nagy örömmel veszek részt a Magyar Borok Bálján, fellépőként és vendégként egyaránt.


Milyen borokat kóstoltál?

Többféle bort volt lehetőségem megkóstolni az est folyamán, de tekintettel arra, hogy én a villányi borvidék borait részesítem előnyben, a Takler Borbirtok vörösbora nyerte el a tetszésemet. A borbál egyik különlegessége, a Holdvölgy Pincészet 2008-as évjáratú Tokaji aszúja egyedi ízvilágával megragadott.
 
Mi volt az első borélményed?

A főiskola elvégzését követően szólókarrieremet Hollandiában kezdtem, így az első borélményem Hollandiához köthető. Ott volt alkalmam először megismerkedni más nemzetek borkülönlegességeivel, amikor is rá kellett jönnöm, hogy a magas színvonalú magyar borok, megállják a helyüket a nemzetközi piacon, és nagy tiszteletnek örvendenek a borfogyasztók körében.
 
Tiszteletbeli borlovag vagy. Hogyan képviseled a magyar borokat?

2016-ban az a megtiszteltetés ért, hogy az István Nádor Borlovagrend tagjává avattak, melynek tagjai borászok, művészek, valamint a gazdasági és a közélet kiemelkedő személyiségei. A kulturált borfogyasztás híve vagyok, így szívesen ajándékozok ismerőseimnek, barátaimnak egy-egy jó palack magyar bort. Mindig nagy örömmel vették a külföldön élő ismerőseim is, - szinte már várták - hogy finom magyar borral lepjem meg őket utazásom alkalmával.
 
Mi a kedvenc borod?

Legkedvesebb boraim az itthoni villányi vörösek. Több kedvelt borfajta vagy borászat is van, ami közel áll hozzám, szeretem próbálgatni, mint az ételeket. Hazai pályáról, ha csak egyet választhatnék, az biztosan Bock József valamelyik csúcsbora volna. Évek óta jó kapcsolatot ápolok Bock Józseffel, aki koncertjeim rendszeres látogatója, támogatója és kiállítója. Több alkalommal léptem fel a Bock Pincében, egy-egy kiemelt eseményen, ilyen volt például, amikor bevezették az új PortaGéza borukat. Ebből az alkalomból rendezett bálon - ami mára már hagyománnyá vált - mutattam be sikeres koncertet.
Winelovers borok az olvasás mellé