Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán


2023. április 23., 15:55


A 2023. április 21-én este Budapesten megtartott Díjátadó Gálán megválasztották a tizenhetedik Borászok Borászát, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán
A 2023-as év Borászok Borásza:
HEIMANN ZOLTÁN
 
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán

 
Borászok Barátja:
RIPKA GERGELY
 
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán

 
A Jövő Borásza Ösztöndíjasa:
HOCK PÉTER
 
Ő kapja a 17. Csillagot a Borászok Borásza Csillagok Sétányán
 

HOGYAN VÁLASZTOTTÁK MEG AZ ÖTVENEK A BORÁSZOK BORÁSZÁT?
A Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest.
 
2023-ban Heimann Zoltán a 17. Borászok Borásza, így ő kapja a 17. csillagot Budapest belvárosában, a Zrínyi utcában található Borászok Borásza Csillagok Sétányán. A koccintással egybekötött avatást május 5-én, 11.00 órakor tartják; érdemes követni az ezzel kapcsolatos részletekért a Borászok Borásza Facebook oldalán.
 
A BORÁSZOK BARÁTJA DÍJ
A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig (mellettük) az ötveneknek volt. 2023-ban Ripka Gergely lett a Borászok Barátja, aki az 50 jelölttől egy-egy palack bort is kapott, és Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.
 
A JÖVŐ BORÁSZA
A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már hatodszor írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Hock Péter többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:
 
  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre
 
A következő pályázat beadási határideje november 15. Eddig lehet pályázni borászati, szőlészeti vagy bormarketing témában a következő Jövő Borásza Ösztöndíjért.

Winelovers borok az olvasás mellé