Olcsó borból nincsen tisztán magyar?

MNO - Magyar Nemzet Online
2012. július 31., 12:37


Lassan kiszorulnak az olcsóbb asztali borok piacáról a hazai borászatok, a boltokban alig találkozni tisztán magyar, tájjellegű nedűvel. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának vezetője szerint a folyamat megállítása érdekében sürgős beavatkozásra van szükség – olvasható a Magyar Nemzet szombati számában.
Olcsó borból nincsen tisztán magyar?
 
Tavaly drámaian megugrott az országba érkező külföldi borok mennyisége. A tendencia azóta sem változott, az országba nagy mennyiségben hozzák be az alacsonyabb kategóriájú, olcsó nedűket. A borászok szerint az 550-600 ezer hektoliteresre duzzadt import a felső lélektani határt jelenti. Ha ennél is tovább emelkedik a behozatal, a hazai borászatok lassan már a saját piacukról, azaz a magyar fogyasztók asztaláról is kiszorulnak. A nagyobb mértékű import oka – a versenyképességi gondjainkon kívül – az, hogy az elmúlt években rendre átlag alatt alakult a szőlőtermés és bortermelés az országban.
 
Ez nemcsak a termőterületek csökkenése miatt következett be, hanem az időjárási viszontagságok is jócskán rontottak a helyzeten. E téren, úgy tűnik, idén sem lesz változás, hiszen előbb a fagy, majd az elmúlt hónapokban az aszály nehezítette a szőlőtőkék megfelelő fejlődését.

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke szerint az idén a közepesnél valamivel alacsonyabb termésre számíthatunk, a pincékbe jó esetben két és fél millió hektoliter bor kerülhet. Ez a szokásos átlagnál nagyjából egymillió hektoliterrel kevesebb. Az olcsóbb termékeket vásárlók folyamatos ellátása érdekében a magyar borászatok kénytelenek külföldi alapanyaggal is dolgozni, ellenkező esetben elveszítenék saját piacaikat. Alacsonyabb árfekvésű boroknál tisztán magyar eredetű termékkel alig lehet találkozni a boltokban – mutatott rá a szakember.
Winelovers borok az olvasás mellé