Örömborászkodik Légli Ottó, a tavalyi év borásza

Agromonitor
2011. február 07., 13:48


Hivatalosan is átadták az év bortermelője 2010 díjat Légli Ottó borásznak vasárnap. Légli Ottó az MTI-nek elmondta: borászata két évtizede működik, azóta folytat „örömborászkodást” gazdaságában. Egy jó évben mintegy 150 ezer palack, azaz mintegy ezer hektoliter bolt állítanak elő, amivel évente 60-80 millió forint körüli árbevételt érnek el. A borokat elsősorban belföldön értékesítik, és meghatározóan száraz fehér borokat készítenek.
Örömborászkodik Légli Ottó, a tavalyi év borásza
 
A balatonboglári borvidéken tevékenykedő borásznak többéves kimagasló szakmai teljesítményének elismeréseként ítélték oda az elismerést. A díj a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, amelyet az 1992-ben alapított Magyar Borakadémia felkérésére ítélnek oda a szavazásra felkért szakértők.
Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára az rendezvényen azt közölte az MTI-vel, hogy a múlt évben az előző évinél több mint egymillió hektoliterrel kevesebb bor került a szüretet követően a pincékbe Magyarországon, az előzetes adatok alapján a mennyiség nem érte el még a 2 millió hektolitert sem, szemben a 2009-es 3,3 millió hektoliterrel. A HNT főtitkára tavaly decemberben még 2-2,5 millió hektoliterre számított. Az előző évihez képest jelentős csökkenés okát akkor elsősorban a szélsőséges időjárással magyarázta