Pannon Vinersitas, a szabadegyetem

Borászportál
2017. április 21., 16:06


A Pannon Vinersitas idén első alkalommal kerül megrendezésre. Olyan hiánypótló esemény ez, amelyben az országhatáron belüli, és a határon túli fiatal magyar borászok is ingyenes továbbképzési lehetőséghez jutnak. Hernyák Tamás, a Junibor elnöke ezúttal élőben mesél.
Pannon Vinersitas, a szabadegyetem
Évtizedek óta hiánycikk a magyar piacon a magas szintű szőlész-borász felnőttoktatás, továbbképzés. A diákok az egyetem elvégzése után saját magukra vannak utalva; szakmai fejlődésük, elméleti és gyakorlati továbbképzésük csakis a saját kezükben van. Jelenleg nincs egy olyan fórum, ahol évente találkozva több napon keresztül megvitathatnák egymással az elmúlt évek nagy kérdéseit, kísérletezéseit, tapasztalatait.
 
Nincs olyan esemény itthon, ahol hazai és külföldi elismert szakértők objektív előadásokat tartanának nekik talajtanról, szőlőtermesztésről, borászati technológiákról. A középiskolában, egyetemen megszerzett tudás így gyakran megkopik, megrozsdásodik, meg nem újul. A szőlő és bor ágazat, csakúgy, mint a legtöbb mezőgazdasági szektor azonban folyamatos fejlődésben van. Nemcsak a gépek és a hozzájuk tartozó technológiák, de a borászati kezelőanyagok és azok felhasználása is folyamatosan új ismereteket igényel. A szőlő, mint növény, illetve a benne lakó élőlények és gombák, vírusos megbetegedések is szinte évente mutálódnak, így az egy évtizeddel ezelőtt megszerzett tudás, ma már csak részben állja meg a helyét.
 
Ahhoz, hogy a magyar borágazat nemzetközi szinten is maradandót tudjon alkotni a jövőben, nagyon fontos, hogy a szakmai ismereteinket biztos és modern alapokra helyezzük. 
 
A Pannon Vinersitas egy olyan rendezvény, ahol világszinten elismert előadók, kizárólag modern ismereteket tanítanak az oda érkező borászoknak, remélve azt, hogy ezeket az ismereteket beépítve a tudásukba komoly fejlődésnek indulnak.
 
Pannon Vinersitas, a szabadegyetem

A Pannon Vinersitas azonban nem csupán szabadegyetemes előadások sorozata. A borágazat jelentős szereplői az előadások szüneteiben, illetve a hivatalos programok után kellő időt tölthetnek el egymással beszélgetve, ismeretséget, kollegiális viszonyokat teremtve. Az egyes borrégiók fiatal borászai azon túl, hogy előadásokon tágíthatják az elméiket, olyan hasznos szakmai barátságokat is köthetnek, amelyek az egész életük alatt elkísérhetik őket, és támogatást, segítséget, ösztönzést adhatnak egymásnak.
 
A magyar borok sikere a magyar borászok összefogásának a sikerén múlik.

Amennyiben ezek a szereplők még fiatalon találkozhatnak egymással, együtt, egymás mellett ülve tanulhatnak modern ismereteket, az még szorosabb, még bensőségesebb emberi kapcsolatokat eredményezhet. Az együtt, egyformán gondolkodással az újabb generáció végre tudatosabb, egyedibb és magyarosabb borok elkészítését eredményezheti.
 
Az egyes kezdő borászatok a már befutott, elismert borászoktól példát, jó tanácsot, bátorítást kaphatnak, mely nagy jelentőséggel bírhat a pályájuk elején járó szakembereknek. Üzleti, kereskedelmi, piaci modellekről beszélgethetnek, nemcsak egymás között, hanem boszakértők, neves borkereskedők társaságában. Korrekt visszajelzéseket kaphatnak emellett nemzetközi borakadémikusoktól, elismert borszakíróktól és borbloggerektől, akik a kritikákon túl publicitással is kecsegtethetnek a résztvevők számára. A Junibor a szakmai védnöke és szervezője az eseménynek, mely a Magyar Nemzeti Kereskedőház támogatása nélkül nem jöhetett volna létre. 
 
„A Kereskedőház célja, hogy szakmai tartalommal töltse meg a Magyar Kormány nemzetpolitikai törekvéseit, hiszen a Gazdaságfejlesztési Program kölcsönös előnyöket biztosít az anyaországi és határon túli magyar borászatok számára is, mivel a fejlesztések révén a régiós gazdasági környezet minden szereplőt érdekelté tesz a hosszú távú együttműködések kialakításában. Ez pedig elengedhetetlen a Kárpát-medence, és ezen keresztül Magyarország gazdaságának további fejlődéséhez” – fogalmazott Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.
 

A pénteki programról

 
Délelőtt kezdődött a mai program. A köszöntő beszédek után Kökény Attila "talajdoktor" érdekfeszítő előadását hallgathatták meg a résztvevők. Attila nézetei a szántás nélküli talajműveléről, valamint a talajtakaró növények tudatos alkalmazásáról olyan új szemléletet nyitott a szőlész-borász hallgatók számára, hogy Attila nem csak az előadás közben, hanem azt követően is nagyon nagy népszerűségnek örvendett. Sorba álltak nála a fiatal borászok szaktanácsadásért.
 
Ezt követően Georg Meissner biodinamikai professzort előadását hallgathattuk, aki egyenesen a Geisenheim-i egyetemről érkezett az Ópusztaszeri Nemzeti Parkba. A biodinamika tanait egészen távoli, sokszor teológiai példákkal vezette be. Később rávilágított az integrált, bio-organikus és bio-dinamikus szőlőtermesztési módok különbözőségeire.
 
A nap utolsó előadója Nyitrainé dr. Sárdy Diána, borászati tanszékvezető előadását hallgathatjuk a pH jelentőségéről a borászatban valamint innovatív borászati eljárásokat is be fog mutatni. A lemodernebb borászati erjesztők, derítőszerek, stabilizálóanyagok lettek kémcső alá véve.
 
Pannon Vinersitas, a szabadegyetem

Az esemény fővédnöke:
 • Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium
 
Az esemény védnökei:
 • Kiss-Parciu Péter, határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium
 • Dr. Illés Boglárka, ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Teljes program:

2017. április 20. csütörtök

16:30-17:00 Érkezés, regisztráció
17:00-17:30 Köszöntők

 • Pásztor István elnök, Vajdasági Magyar Szövetség
 • Menyhárt József elnök, Magyar Közösség Pártja
 • Skapinyecz Péter ügyvezető, MNKH Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat Kft.
 • Kertész Péter igazgató, Ópusztaszeri Nemzeti Történeti  Emlékpark (ÓNTE)
17:00-19:00 Junibor kerekasztal beszélgetés, meghívott vendégekkel
 • Borvidéki eredetvédelmeken nyugvó bormarketing
19:00-19:30 Konzultáció
19:30-tól Díszvacsora
 
2017. április 21. péntek
 
10:00-11:00 Köszöntők
 • Oláh Zsanett vezérigazgató, MNKH Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.
 • Dr. Illés Boglárka  ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
 • Hernyák Tamás elnök, Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete
11:00-12:30 Kökény Attila talajdoktor
 • Talajtani ismeretek: Alternatív talajmegújító technológiák
 12:30-13:00 Konzultáció
 13:00-14:00 Ebéd
 14:00-15:30 Georg Meißner szőlőtermesztés és biodinamika kutató,  Geisenheimi Egyetem  (Németország)
 • Biodinamikus szőlőtermesztés és borkészítés
15:30-16:00 Konzultáció, kávészünet
16:00-17:30 Nyitrainé  dr. Sárdy Diána borászati tanszékvezető, Szent István Egyetem,  Borászati Tanszék
 • A pH jelentősége a borkészítési technológiákban. Innovatív erjesztési megoldások
17:30-18:00 Konzultáció
19:00-tól Vacsora
 
2017. április 22. szombat
 
9:00-10:30 Dr. Fiáth Attila egyetemi docens, nemzetközi borakadémikus, a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke
 • Spontán irányítás vagy irányított spontaneitás - az erjesztés ideológiája egy nemzetközi borakadémikus szemével
10:30-11:00 Konzultáció, kávészünet
 11:00-12:30 Ádám Előd nemzetközi borakadémikus
 • Borok kéntartalmának a megközelítése
12:30-13:00 Konzultáció
13:00-14:00 Ebéd
14:00-15:00 Kerekasztal beszélgetés az előadókkal
 • Eszmecsere az elhangzott előadásokról
 15:00-17:00 Sétáló kóstoló
 • A Kárpát-medence borainak,borászainak bemutatkozása
Winelovers borok az olvasás mellé